NEW E-BOOK: "Τα Πρώτα μου Γεύματα" - Ένα πλήρες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για 6-9 μηνών

Γεια σας, είμαι η Ελένη και είμαι η μαμά για τα μικρά χεράκια. Από τον Μάρτιο του 2019 που τα μικρά χεράκια ξεκίνησαν τις στέρεες προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το μαγικό κόσμο των γεύσεων, των μυρωδιών και των υφών!⁣

Είμαι νηπιαγωγός στο επάγγελμα που όμως από όταν γεννήθηκαν τα μικρά χεράκια έγινα μία stay-at-home mom και αποκλειστική chef για τα μικρά χεράκια. Εκτός από το να μαγειρεύω μου αρέσει να ακούω μουσική, τρελαίνομαι για τα ταξίδια, τις κατασκευές και να φροντίζω τους άλλους. ⁣

Τα πιάτα μας προσπαθώ να είναι θρεπτικά, υγιεινά, γευστικά αλλά και όμορφα και είναι ο τρόπος να εκφράζω την ασυγκράτητη δημιουργικότητα μου.

Το ταξίδι μας στις στέρεες τροφές ξεκίνησε με πείσματα και δυσκολίες στην αρχή και εξελίχθηκε σε ένα υπέροχο και συνεχές messy play. Το baby-led weaning (ΒLW) ήταν μονόδρομος για εμάς αφού ο μικρός εξερευνητής πάντα ήθελε να είναι ανεξάρτητος υπενθυμίζοντας μου ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας και να τα αφήνουμε να μας δείχνουν το δρόμο. Η γονεϊκότητα άλλωστε είναι το μεγαλύτερο δώρο και μάθημα ζωής.

Tο Little Hands δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, προσωπικό χρόνο και εξελίχθηκε χάρη στη δική σας ώθηση κι εμπιστοσύνη. Το να μοιράζομαι τις ιδέες μου και τις συνταγές μαζί σας είναι κάτι που μου δίνει μεγάλη χαρά. Άλλωστε καταλαβαίνω και συμμερίζομαι τα άγχη και τις καθημερινές ανησυχίες μιας μαμάς, από το “τι φαγητό να φάμε αύριο;” μέχρι το “γιατί δεν τρώει το παιδί μου;”…

little hands

Εμπιστεύσου το παιδί και άσε να σου δείξει το δρόμο…

Το μότο μου είναι “Το παιδί σου θα σου δείξει το δρόμο” ενώ πιστεύω ότι, αν τα μικρά χεράκια απορρίψουν το φαγητό δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Θα προσφέρω ξανά, με διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και παρουσίασης γιατί ποτέ δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για το ποια θα είναι η μέρα που θα αποφασίσει να το δοκιμάσει, αλλά χωρίς ποτέ πιέζοντας το.

Γνωρίζω επίσης καλά ότι τα παιδιά μας είναι διαφορετικά, ακόμα και στο θέμα του φαγητού, όπως ακριβώς και σε μία τάξη νηπιαγωγείου. Μερικά παιδιά θα τρώνε με ευκολία ό,τι τους προσφέρουμε, άλλα μπορεί να χρειάζονται διαρκή έκθεση στο φαγητό, κάποια θέλουν να έχουν πιο ενεργή συμμετοχή σε αυτό (π.χ. με τα ψώνια, ανακατεύοντας την κατσαρόλα ή επιλέγοντας το κουπ-ατ που θα κόψει το λαχανικό του κλπ), ενώ άλλα χρειάζονται την αίσθηση ελέγχου στην επιλογή του τι θα φάνε ανάμεσα σε 2 ή σε 3 επιλογές.

Στο Little Hands θα βρείτε συνταγές που είναι φιλικές προς το παιδί και όσο το δυνατόν πιο θρεπτικές και υγιεινές γίνεται, βασισμένες πάντα στις δικές μου γνώσεις, έρευνες και πεποιθήσεις. Στις συνταγές μου προσπαθώ να χρησιμοποιώ πολλά φρούτα και λαχανικά, όσο το δυνατόν λιγότερη γλουτένη (αυτός είναι και ο λόγος που θα βρείτε συνταγές με εναλλακτικά άλευρα και με την ετικέτα “χωρίς γλουτένη”). Επίσης δεν θα βρείτε κρυσταλλική ζάχαρη, αφού ούτε εγώ δεν την χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και την έχω βγάλει από τη διατροφή μου.

Παρόλα αυτά, δεν πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να απόλυτα “χωρίς ζάχαρη”, αλλά πιστεύω ότι εάν μειώσουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στις καθημερινές τροφές διατηρώντας παράλληλα τον παράγοντα της γεύσης, τότε είναι μία μεγάλη νίκη. Το παν είναι να υπάρχουν γερές βάσεις στη διατροφή των παιδιών μας, μιας και η διατροφή είναι και θέμα παιδείας και κάτι που καλλιεργείται. Δε θα απαγορεύσω, όμως θα υποδείξω εναλλακτικές λύσεις χωρίς όμως να τις επιβάλλω. Τα παιδιά θυμούνται και θα απορρίψουν μόνο εάν δοκιμάσουν. Άλλωστε, η απαγόρευση τροφών μπορεί μερικές φορές να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Όταν δημιουργώ τις συνταγές μου προσπαθώ να τις κρατήσω απλές χωρίς πολλά βήματα. Όπου είναι δυνατόν, παρέχω και επιλογές φιλικές προς παιδιά με τάσεις για αλλεργία ή γονείς με διατροφικές προτιμήσεις.

Όποιος και να είναι ο λόγος που σας οδήγησε στο site μου, ελπίζω τόσο εσείς όσο και τα δικά σας μικρά χεράκια να απολαύσετε τις συνταγές μας! Έαν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο Instagram, στο Facebook ή στο info@littlehandsblw.com .

Ελένη