NEW E-BOOK: "Τα Πρώτα μου Γεύματα" - Ένα πλήρες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για 6-9 μηνών

5 λόγοι για να επιλέξεις ξύλινα παιχνίδια ως δώρο

Τα παιδιά μας, τα παιδιά αυτής της γενιάς είναι τόσο τυχερά. Σε αντίθεση με εμάς, που όταν ήμασταν παιδιά επικρατούσε παντού το πλαστικό παιχνίδι, εκείνα έχουν την επιλογή ή μάλλον εμείς έχουμε την επιλογή για εκείνα. Τι εννοώ; Ότι τα παιδιά μας έχουν την τύχη να μπορούν να παίζουν με ξύλινα ποιοτικά παιχνίδια και αυτό είναι υπέροχο. Λίγο η φιλοσοφία της Μαρίας Μοντεσσόρι που έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, λίγο η οικολογική μας συνείδηση και η αισθητική μας, μας οδηγούν στο να επιλέγουμε για τα παιδιά μας ξύλινα παιχνίδια. Ποιοι όμως είναι οι υπόλοιποι λόγοι που θα πρέπει να μας κάνουμε να αγοράζουμε ξύλινα παιχνίδια ως δώρα σε όλα τα παιδιά; Πάμε να τους δούμε σε συνδυασμό με προτάσεις από το carousel.gr.

1. Ενθαρρύνουν το δημιουργικό παιχνίδι

Η φαντασία των παιδιών είναι ασταμάτη και αξιοθαύμαστη. Ένα από τα πλεονεκτήματα του να επιλέγουμε ξύλινα παιχνίδια σε σχέση με τα πλαστικά παιχνίδια είναι ότι καλλιεργεί τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητα τους. Σε αντίθεση με τα πλαστικά παιχνίδια που είναι γεμάτα με φώτα που αναβοσβήνουν, ζωηρά χρώματα, οθόνες και δυνατούς θορύβους, τα ξύλινα παιχνίδια βοηθάνε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να εφεύρουν νέους τρόπους παιχνιδιού μαζί τους. Πυροδοτούν την περιέργεια τους και τα βοηθάει να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, συντονισμό των ματιών των χεριών, κοινωνικές δεξιότητες και πολλά άλλα!

Ένα τέτοιο παράδειγμα παιχνιδιο΄υ είναι το παραπάνω παιχνίδι ισορροπίας, από την εταιρεία Tooky Toy. Το παιδί μαθαίνει ισορροπία, αναπτύσσει τις λεπτές δεξιότητες στην κίνηση των χεριών, την επιμονή και τη δημιουργικότητα. Είναι κατάλληλο για ηλικίες από 3 ετών και άνω και θα το βρείτε εδώ.

2. Ξύλινα παιχνίδια = αθόρυβα παιχνίδια

Τα παιχνίδια, από πολλές απόψεις, είναι μια εισαγωγή στο πώς λειτουργεί ο φυσικός κόσμος: είναι από τα πρώτα αντικείμενα που τα παιδιά αγγίζουν και παίζουν. Τα απλά ξύλινα παιχνίδια διδάσκουν ήσυχα, ήρεμα μαθήματα φυσικής, αιτίας και αποτελέσματος, μονιμότητας αντικειμένων, δημιουργικότητας, επίλυσης προβλημάτων και πολλά άλλα θεμελιώδη θέματα. Και μπορεί να ξέρουμε ότι το νήπιο μπορεί να κάνει θόρυβο από οτιδήποτε αλλά τα ξύλινα παιχνίδια είναι γενικά πιο ήσυχα, υποστηρίζοντας έτσι ένα πιο ήρεμο περιβάλλον παιχνιδιού, απαλλαγμένο από τον θόρυβο πολλών πλαστικών παιχνιδιών. Και ακόμα και παιχνίδια όπως αυτό, με τις διαδρομές με μπάλα, ο ήχος που κάνουν είναι γλυκός και σίγουρα δεν δημιουργεί υπερένταση, αλλά δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να σχηματίσει άπειρους συνδυασμούς και σε κάποιους από αυτούς να καταφέρει να κατρακυλάει τις μπίλιες ήσυχα.

3. Αντέχουν περισσότερο

Υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να δωρίσουμε ξύλινα παιχνίδια γιατί μπορεί να μην είναι άφθαρτα, αλλά είναι ανθεκτικά! Έχετε δει παιδί να επιστρέφει ευλαβικά και προσεκτικά ένα παιχνίδι πίσω στη θέση του; Δύσκολο. Και αν και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα παιδιά για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στα παιχνίδια τους (είναι τρόπος διευρένησης και μάθησης ακόμα και το πέταγμα), μπορούμε όμως να αγοράσουμε παιχνίδια που αντέχουν και τα ξύλινα παιχνίδια μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερο!Η ασφάλεια είναι σημαντικός παράγοντας όταν επιλέγουμε παιχνίδια. Δωρίζουμε ξύλινα παιχνίδια που και θα διαρκέσουν περισσότερο και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γενιά σε γενιά. Το ξύλο είναι ένα από τα ασφαλέστερα υλικά που παρέχει η φύση για μωρά και παιδιά. Και αν υπάρξει φθορά, μην ανησυχείτε, καθώς μπορούμε να τα βάψουμε ξανά και να τα κάνουμε σαν καινούρια.

Τα μικρά χεράκια έχουν πολλά παιχνίδια της εταιρίας Little Dutch, όπως αυτό το σετ φρυγανιέρας και πραγματικά, ενώ θα έπρεπε να έχουν λιώσει στα χέρια του εκείνα παραμένουν σαν καινούρια. Παίζοντας παράλληλα ατελείωτες ώρες συμβολικού παιχνιδιού.

4. Εισάγουν τα παιδιά στα μαθηματικά με ένα νέο τρόπο προσέγγισης

Τα περισσότερα ξύλινα παιχνίδια, όπως αυτές οι κυψέλες, απαιτούν επιδεξιότητα, συντονισμό χεριού-ματιού και μεγάλη ακρίβεια για στοίβαξη και ισορροπία. Ενισχύει επίσης σημαντικές δεξιότητες για την εκμάθηση μαθηματικών, όπως η αντιστοίχιση προτύπων και η αναγνώριση. Επειδή δεν υπάρχουν μαγνήτες ή συστήματα σύνδεσης για να κρατούν τις κυψέλες κουμπωμένες μεταξύ τους, τα παιδιά πρέπει να επικεντρωθούν στο συντονισμό των χεριών και των ματιών τους για να χτίσουν και να εξισορροπήσουν τις μελισσούλες (με ακόμα μεγάλυτερο βαθμό δυσκολίας με τη λαβίδα). Αντίσοιχες δεξιότητες καλλιεργούν πολλά ακόμα ξύλινα παιχνίδια ισορροπίας και στοίβαξης.

5. Βοηθούν τα παιδιά να εστιάσουν

Η έρευνα δείχνει ότι τα περιβάλλοντα παιχνιδιού και μάθησης που διαθέτουν φυσικά στοιχεία όπως το ξύλο, βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρωθούν, να εστιάσουν και ακόμη και να ηρεμήσουν περισσότερο από άλλους τύπους χώρων. Πιο συγκεκριμένα, το άγγιγμα του ξύλου ηρεμεί σωματικά τα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι το παιχνίδι με ξύλινα παιχνίδια μπορεί να έχει νευρολογικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο του παιδιού. Σε μια εποχή υπερδιέγερσης και διαρκής λήψης πληροφοριών, τα παιχνίδια που προωθούν ένα πιο ήσυχο και πιο σταθερό περιβάλλον παιχνιδιού μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τα μικρά παιδιά και τη γνωστική τους ανάπτυξη.

Γι’ αυτό καό είναι να επιλέγουμε ξύλινα παιχνίδια ως δώρα από πολύ νωρίς. Ξύλινο παιχνίδι μπορούμε να πούμε, από μία κουδουνίστρα μέχρι το ξύλινο ταμπλό-ράδιο που βλέπουμε στη φωτογραφία αριστερά και το οποίο είναι κατάλληλο από 9 μηνών και πάνω. Και τα 2 παιχνίδια δραστηριοτήτων αποτελούν παραδείγματα παιχνιδιών που προσφέρουν πολλές δραστηριότητες για να απασχολήσουν δημιουργικά το παιδί, το οποίο μπορεί να παίξει, να αγγίξει, να ακούσει, να δει και πάνω από όλα να ανακαλύψει!

Λαμπάδα μην ξεχάσετε!

Και μιας και το άρθρο αυτό έρχεται μαζί με το Πάσχα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και λίγες προτάσεις για πασχαλινές προτάσεις για λαμπάδες, εννοείται συνοδευμένες με ξύλινα παιχνίδια! Οι Πασχαλινές Λαμπάδες του Carousel.gr κλέβουν και φέτος τις εντυπώσεις! Χειροποίητες, με υπέροχα υλικά και άριστης ποιότητας κεριά. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Για μικρούς και μεγάλους, για αγόρια και κορίτσια. Αποστέλλονται στο χώρο που επιθυμείτε σε μία πολύ προσεγμένη συσκευασία για την προστασία τους.

Πού θα τα βρείτε όλα αυτά;

Όλες τις προτάσεις θα τις βρείτε στο carousel.gr και με ένα κλικ μπορούν να έρθουν στην πόρτα σας σε όλη την Ελλάδα με δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 39 ευρώ. Αποστολές γίνονται και στην Κύπρο.

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.