NEW E-BOOK: "Τα Πρώτα μου Γεύματα" - Ένα πλήρες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για 6-9 μηνών

5 βιβλία γονεϊκότητας που όλοι οι νέοι γονείς πρέπει να διαβάσουν

Γράφει και προτείνει βιβλία για νέους γονείς η Μάρα Τσάτσου γνωστή ως Bookworm Mama

Γίνατε γονείς λοιπόν αλλά βγαίνοντάς από το μαιευτήριο νιώθετε ότι μάλλον κάτι ξέχασαν να σας δώσουν… Μα φυσικά! Εγχειρίδιο χρήσης του παιδιού που όμως μαντέψτε, δεν υπάρχει! Και αφού έχει περάσει ο πρώτος καιρός και πλέον η σίτιση και η αλλαγή πάνας δεν φαντάζουν και τόσο δύσκολα όσο στην αρχή τότε είναι που ξεκινούν οι πραγματικές δυσκολίες…

Τα παιδιά μας καθώς μεγαλώνουν έχουν απαιτήσεις. Διεκδικούν την προσοχή μας, το χρόνο μας, τα όρια τους μα πάνω απ’ όλα την αγάπη μας. Αν λοιπόν τα νέα δεδομένα σας δημιουργούν μια πραγματικότητα που φαντάζει με βουνό τότε σας έχω καλά νέα. Κάπου εκεί έξω υπάρχει ένα βιβλίο που μπορεί να σας βοηθήσει. Δεν θα σας λύσει τα προβλήματα όμως θα λύσει απορίες, θα δώσει μια άλλη οπτική των πράγματων και θα ξυπνήσει μέσα σας την ανάγκη για θετική διαπαιδαγώγηση και κατανόηση στο συναίσθημα του παιδιού.

βιβλία για νέους γονείς
5 βιβλία για νέους γονείς

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε συγκεντρωμένα πέντε βιβλία για νέους γονείς που θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε γιατί θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη, το γονεϊκό σας ρολό απολαυστικό, το παιδί σας χαρούμενο και εσάς καλύτερο άνθρωπο!

1. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του

βιβλία για νέους γονείς

Ξεσπάσματα θυμού, φοβίες και συνεχείς διαφωνίες είναι κάτι που καλούνται να αντιμετωπίσουν σχεδόν καθημερινά πολλοί γονείς. Για να μπορέσουμε όμως να κατανοήσουμε αυτές τις έντονες συμπεριφορές των παιδιών μας θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο λειτουργεί και ωριμάζει ο εγκέφαλος τους.

Σε αυτό το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη ο νευροψυχίατρος Ντάνιελ Τζ. Σίγκελ και η ειδικός στη συμβουλευτική γονέων Τίνα Πέυν με απλά παραδείγματα μας εξηγούν τον τρόπο ωρίμανσης, «καλωδίωσης» και απαρτίωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου ανάλογα την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης.

Με τον όρο «εγκεφαλική απαρτίωση», οι συγγραφείς περιγράφουν το πώς επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη, ισορροπημένη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από τη σύνδεση των διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου

Με εύκολα παραδείγματα μέσα από σκίτσα με καθημερινές ιστορίες παρουσιάζονται πολλές καταστάσεις που σίγουρα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς. Δίνονται όμως οι εναλλακτικές και ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης που θα πρέπει να έχουμε ώστε να έχουν τα παιδιά μας μια ισορροπημένη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη.

 • Εκδόσεις : Πατάκη / Έτος έκδοσης 2018
 • Σελίδες : 288
 • Για γονείς / φροντιστές παιδιών ηλικίας 0 – 12

📚Με ένα κλικ στη βιβλιοθήκη σας!

Η προσέγγιση του βιβλίου σχετικά με την ανατροφή των παιδιών υποστηρίζει ότι για να έχουμε ήρεμα και ευτυχισμένα παιδιά θα πρέπει να φροντίσουμε για την υγιή ανάπτυξη τους σε όλους τους τομείς.

2. Τα δοκίμασα όλα

βιβλία για νέους γονείς

Αν υπάρχει ένα βιβλίο γονεϊκότητας που θα το διαβάσετε ξανά και ξανά τότε είναι αυτό! Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα είναι εκεί, πλάι στο κομοδίνο σας να σας βοηθά τις δύσκολες μέρες που κάνετε έναν απολογισμό και νιώθετε ότι όλα πάνε στραβά. Για εμένα λειτουργεί σαν οδηγός. Με επαναφέρει και μου δείχνει το δρόμο, εκεί που λέω ότι δεν αντέχω άλλο, ότι ο ρόλος μου σαν γονέας έχει αποτύχει, ότι κάτι δεν κάνω καλά τότε είναι που το ξαναδιαβάζω και παίρνω κουράγιο.

Μέσα από τα παραδείγματα και τα πλούσια σκίτσα του βιβλίου θα διαπιστώσετε ότι πολλές συμπεριφορές των παιδιών είναι τυπικές για την ηλικία τους το θέμα είναι εμείς πως τις αντιμετωπίζουμε και πως αντιδρούμε. Εκεί που λες “Τα δοκίμασα όλα!” όχι σου δείχνει ακόμα ένα δρόμο, ένα μονοπάτι με σεβασμό απέναντι στο παιδί και τις ανάγκες του.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος και είναι γραμμένο από την έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια Isabel Filliozat. Απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας έως 5 ετών και αναλύει ανά ηλικιακό στάδιο όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γονέας αλλά και έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης τους που από την εμπειρία μου θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

 • Εκδόσεις : Ενάλιος / Έτος έκδοσης 2015
 • Σελίδες : 224
 • Για γονείς / φροντιστές παιδιών ηλικίας 1 – 5

📚Με ένα κλικ στη βιβλιοθήκη σας!

Από τη συγγραφέα κυκλοφορεί αντίστοιχα και το βιβλίο “Δεν έχουν χαθεί όλα” που απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών. Κινείται στο ίδιο ύφος με πολλά σκίτσα και παραδείγματα και είναι και αυτό άκρως βοηθητικό.

3. Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί (1-3 ετών)

βιβλία για νέους γονείς

Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε ή έστω έχετε ακούσει για τη μέθοδο Μοντεσσόρι. Υπάρχει λοιπόν ένα πραγματικά πολύτιμο βιβλίο για νέους γονείς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για το πως θα αξιοποιήσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο στο σπίτι. Είναι τόσο εύκολο στην ανάγνωση και τόσο κατανοητό που θα το διαβάσετε απνευστί. Διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πίνακες και λίστες που κάνουν την ανάγνωση του εύκολη, γρήγορη αλλά και πολύ στοχευμένη.

Μιλά για την καθημερινότητα μας με τα παιδιά πρακτικά και ουσιαστικά χωρίς πολλά περιττά λόγια. Κατά την ανάγνωση του θα βρείτε σίγουρα λύσεις και ιδέες για πράγματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή ζωή παρέα με ένα νήπιο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα σας δείξει το δρόμο που θα πρέπει να βαδίσετε αν θέλετε να μεγαλώσετε ανεξάρτητα και υπεύθυνα παιδιά.

Θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης σας όχι μόνο σαν γονέα αλλά και σαν άνθρωπο και θα σας κάνει να δείτε τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού. Αν θα μπορούσε μια και μόνο φράση να κρύψει όλη την ουσία του βιβλίου είναι η παρακάτω:

“ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΕΤΗ ΟΥΤΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ”

 • Εκδόσεις : Μεταίχμιο / Έτος έκδοσης 2020
 • Σελίδες: 264
 • Για γονείς / φροντιστές παιδιών ηλικίας 1 – 3

📚Με ένα κλικ στη βιβλιοθήκη σας!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε (25/11) και το νέο βιβλίο “Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό“. Απευθύνεται σε γονείς με βρέφη ηλικίας 1 έως 12 μηνών. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας βοηθήσει να μεγαλώσετε το μωρό σας με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση καθώς και να εισάγεται τη Μοντεσσοριανή φιλοσοφία στη ζωή σας από την έναρξη της ζωής του μωρού σας.

4. Γονείς σε συνεργασία

βιβλία για νέους γονείς

Πόσο δύσκολο είναι για τους γονείς να διατηρούν μια κοινή γραμμή στο θέμα της ανατροφής των παιδιών. Πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε μπαίνουμε στους ρόλους του καλού ή του κακού γονέα. Ο ρόλος που ενδόμυχα θα επιλέξουμε έχει να κάνει με τα βιώματα που έχουμε από το σπίτι μας και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε.

Αυτό το βιβλίο είναι εδώ για να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα παιδικά μας κατάλοιπα και να συνδυάσουμε τα πιο καλά μας στοιχεία σα γονείς για να δημιουργήσουμε το δικό μας μοντέλο διαπαιδαγώγησης.

Πλούσιο σε τεχνικές , παραδείγματα και ασκήσεις ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού θα λειτουργήσει σαν εγχειρίδιο. Ένα εργαλείο υποστήριξης για το ζευγάρι ώστε να αποφευχθούν οι ρίξεις και να έχετε μια αρμονική οικογενειακή ζωή. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η πιο σημαντική συνεργασία που θα χρειαστεί να έχετε στη ζωή σας είναι αυτή με το σύντροφο σας που αφορά την ανατροφή των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να λειτουργείτε ως ομάδα αναπτύσσοντας ένα κοινό μοντέλο διαπαιδαγώγησης.

 • Εκδόσεις : Κλειδάριθμος / Έτος έκδοσης 2018
 • Σελίδες : 260
 • Σχέση γονέων / υποστήριξη ζεύγους

📚Με ένα κλικ στη βιβλιοθήκη σας!

5. Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν

βιβλία για νέους γονείς

Είτε είστε γονέας νηπίου είτε παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε χάσει την ψυχραιμία σας. Ίσως πολλές φορές νιώθετε ότι χειριζόσαστε λάθος μια κατάσταση και ότι ξεπερνάτε τις αντοχές σας. Όρια, θυμός, συγκρούσεις είναι μόνο κάποια από τα πιο συνηθισμένα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι γονείς.

Κάπου εδώ έρχεται το βιβλίο φαινόμενο που θεωρείται η “Βίβλος των γονιών”. Στις σελίδες του θα ανακαλύψεις ότι χρειάζεσαι για να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες ώστε να αποφεύγεις τους καυγάδες. Να μειώσεις τις συγκρούσεις θέτοντας όμως παράλληλα και σαφή όρια στο παιδί. Κάτι που είναι πράγματι αναγκαίο όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας και την εύρυθμη λειτουργεία του.

Αποτελεί ένα πρακτικό οδηγό για να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να επιλύουμε αρμονικά τις διαφωνίες. Μέσα από το ευκολοδιάβαστο κείμενο και τους διαλόγους καταφέρνει να προσεγγίσει και να βοηθήσει να επιλύσουμε πολλά θέματα που μας δυσκολεύουν στην καθημερινότητα μας με τα παιδιά.

 • Εκδόσεις : Πατάκη / Έτος έκδοσης 2016
 • Σελίδες: 488
 • Για γονείς / φροντιστές παιδιών από τη νηπιακή ηλικία

📚 Με ένα κλικ στη βιβλιοθήκη σας!

Να θυμάστε…

Τα παραπάνω βιβλία για νέους γονείς αποτελούν σίγουρα χρήσιμα εργαλεία που μπορεί να σας βοηθήσουν στον γονεϊκό σας ρόλο. Να θυμάστε όμως ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. Στις σελίδες τους μπορεί να βρείτε μυστικά και συμβουλές σχετικά με θέματα ανατροφής το πιο σημαντικό όμως είναι η αγάπη και ο σεβασμός με τον οποίο θα εφαρμοστούν απέναντι στα συναισθήματα και την ψυχή των παιδιών.

Γιατί όπως είπε και ο Γιάνους Κόρτσακ (Πολωνός παιδίατρος, παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κοινωνικός ακτιβιστής):

Λέτε: “Είναι κουραστικό να συναναστρέφεσαι παιδιά”.

Έχετε δίκιο. 

Προσθέτετε: “Γιατί πρέπει να κατέβεις στο επίπεδό τους, να χαμηλώσεις, να σκύψεις, να λυγίσεις, να γίνεις μικρός”. 

Εδώ σφάλλετε. Δεν είναι αυτό που κουράζει πιο πολύ. 

Φταίει μάλλον που είστε υποχρεωμένοι να φτάσετε στο ύψος των συναισθημάτων τους. Να τεντωθείτε, να μακρύνετε, να σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών. 

Για να μην τα πληγώσετε. 

Γιάνους Κόρτσακ

Για περισσότερες προτάσεις για βιβλία για νέους γονείς αλλά και παιδικές βιβλιοπροτάσεις ακολουθήστε το @my_book_worms στο Instagram ή στο Facebook.

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.