Aπό τότε που άλλαξα τη διατροφή μου αλλά κυρίως από τότε που έγινα μητέρα έχω αποκτήσει μία εμμονή, διαβάζω κάθε ετικέτα, σε κάθε προϊόν που θα βρεθεί μπροστά μου. Τον πρώτο καιρό έπεφτα διαρκώς από τα σύννεφα από όσα διάβαζα στις ετικέτες τροφίμων, για όλα αυτά που δεν ήξερα ή δεν ήξερα και δεν είχα συνειδητοποιήσει. Πλέον όμως ξέρω τι να προσέχω από μία ετικέτα τροφίμων και σήμερα θα το μοιραστώ μαζί σας. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε ένα δωρεάν εκτυπώσιμο αλλά και μία λίστα με συνταγές που θυμίζουν τρόφιμα του εμπορίου αλλά θα τα έχετε φτιάξει εσείς, με αγνά υλικά.
Διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων χρειάζεται να:
- Να καταλαβαίνω κάθε τι που διαβάζω!!! Αν έχω άγνωστες λέξεις στα συστατικά θα το αφήσω πίσω στο ράφι. Πρέπει να αναγνωρίζω τα συστατικά, να είναι φυσικά, εύκολα, απλά και λίγα.
- Να γράφει πίσω στα συστατικά όσα διαφημίζει και μπροστά. Τι εννοώ; Δηλαδή για παράδειγμα μπορεί να είναι παραπλανητικό το να γράφει μία συσκευασία “Μπισκότα ολικής”. Κι αυτό γιατί ρίχνοντας μία δεύτερη πιο προσεκτική ματιά θα δούμε ότι το αλεύρι ολικής βρίσκεται μόνο στο 3% των συστατικών ενώ 12% είναι αλεύρι λευκό (το παράδειγμα είναι εντελώς φανταστικό). Άρα καταλήγουμε ότι οι τίτλοι μπροστά, π.χ. “χωρίς ζάχαρη”, “χωρίς συντηρητικά”, “με αλεύρι ολικής” δεν λένε απολύτως τίποτα ενώ η ζάχαρη κυριολεκτικά κρύβεται παντού (ήταν το μεγαλύτερο σοκ που είχα περάσει όταν άλλαξα διατροφή και άρχισα να διαβάζω ετικέτες)
- Παρατηρώ τη σειρά με την οποία είναι γραμμένα τα συστατικά! Οι ετικέτες τροφίμων υποχρεούνται από το ΕΦΕΤ όχι μόνο να αναγράφουν όλα τα συστατικά αλλά και με συγκεκριμένη σειρά. Η σειρά λοιπόν που γράφονται τα συστατικά είναι με βάση του βάρους τους. Δηλαδή πρώτο αναγράφεται το συστατικό που είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα και τελευταίο εκείνο που περιέχεται σε μικρότερη ποσότητα.
Και για τη ζάχαρη και τα συντηρητικά;
- Φυσικά και δεν θέλουμε να περιέχει ζάχαρη και οτιδήποτε άλλο τελειώνει σε -οζη. Άλλες ονομασίες για τη ζάχαρη είναι οι εξής: μαλτοδεξτρίνη, δεξτράνη, σορβιτόλη, μαλτόλη κ.λ.π. Αντίστοιχα της ζάχαρης είναι τα εξής: μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, σακχαρόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη και γενικά ότι τελειώνει σε -όζη δεν το θέλουμε.
- Να μην περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά ή έστω αυτά να είναι μόνο φυσικά. Σαν οικογένεια έχουμε βγάλει κάθε είδος συντηρητικό από τη ζωή μας κι αυτό γιατί τα συντηρητικά είναι στην ουσία χημικές ουσίες και ναι μεν είναι ασφαλή για κατανάλωση αλλά έχουν διάφορες αρνητικές επιδράσεις σε ενήλικες και κυρίως στα παιδιά. Δυστυχώς έχουν μεγάλη επίδραση στα παιδιά προκαλώντας συχνά υπερκινητικότητα (πόσες φορές, όταν εργαζόμουν σε σχολεία, ήθελα να “φωνάξω” σε γονείς ότι η υπερκινητικότητα είχε άμεση σχέση με τη διατροφή (συντηρητικά και σάκχαρα), άσθμα, αλλεργίες και άλλα. (Έρευνα του 2007, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ) Φυσικά υπάρχουν και τα φυσικά συντηρητικά τα οποία είναι σαφώς ασφαλέστερα. Όπως για παράδειγμα το ασκορβικό οξύ που είναι ταυτόσημο με τη βιταμίνη C. Στα πρόσθετα επίσης υπάρχουν αρκετά φυσικά συστατικά που λειτουργούν ως πηκτικά μέσα.
- Τέλος, θέλω μία ετικέτα να γράφει τόπο προέλευσης, τρόπο αποθήκευσης και χρόνο μαγειρέματος. Εξυπακούεται ότι αν έχει επιπλέον tips ή συνταγές είναι ένα επιπλέον plus.
3 ακόμα χρήσιμες πληροφορίες
- Τα συστατικά που είναι γραμμένα με έντονα γράμματα (bold) ανήκουν στα αλλεργιογόνα τρόφιμα και πρέπει να ξεχωρίζουν.
- Τρόφιμα που αναγράφουν μπροστά “Χωρίς συντηρητικά” συνήθως (αλλά ευτυχώς όχι πάντα) περιέχουν στα συστατικά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή αλατιού τα οποία είναι φυσικά συντηρητικά.
- Μεγάλο μέρος των γνώσεων μου γύρω από τα επεξεργασμένα τρόφιμα προήλθε, για άλλη μία φορά, από το βιβλίο του κυρίου Παπαβέντση “Για μια άλλη προσχολική διατροφή”. Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε όλα αυτά. Επίσης έμαθα πολλά και χρήσιμα γύρω από το θέμα από τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό.
Και ένα εκτυπώσιμο για εσάς
Για να μην ξεχάσετε όσα σας προανέφερα δημιούργησα για εσάς μία περιεκτική εκδοχή τους την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε και να έχετε μαζί σας όταν ψωνίζετε ή να την κολλήσετε στο ψυγείο σας για να σας θυμίζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι!
Μερικές πιο υγιεινές σπιτικές συνταγές
- Συνταγή για μπισκοτένια σπιτικά δημητριακά
- Τραγανά μπισκότα με σταφίδες
- Σπιτική κρέμα βανίλιας με ζάχαρη καρύδας
- Σοκολατένια πασχαλινά αυγά με γέμιση
- Γλυκές μπάρες με χουρμάδες
- Ονειρεμένα κράκερ καρότου και ένα ντιπ φυστικοβούτυρο
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.
Άφησε μια Απάντηση