NEW E-BOOK: "Τα Πρώτα μου Γεύματα" - Ένα πλήρες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για 6-9 μηνών
Τούρτα παντζαριού με κρέμα φράουλα-τυρί κρέμα

Σοκολατένια τούρτα παντζαριού με τυρένια κρέμα φράουλας

Για μικρά χεράκια

Σας έχω συνηθίσει πια στις τούρτες με λαχανικά και φρούτα και θεωρώ σας έχω πείσει για τη νοστιμιά τους, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό, με αφορμή τα 3α γενέθλια, ήρθε να προστεθεί στη συλλογή μας άλλη μία ξεχωριστή τούρτα για μικρά χεράκια. Αυτή τη φορά πρόκειται για μία σοκολατένια τούρτα παντζαριού με κρέμα από τυρί κρέμα και φράουλα και σοκαλατένια επικάλυψη. Με λίγα υλικά, χωρίς βούτυρο, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, χωρίς ξηρούς καρπούς αλλά νόστιμη, γλυκιά και ζουμερή με αγαπημένα υλικά και γευστικούς συνδυασμούς που λάτρεψε μέχρι και ο πιο δύσκολος κριτής μας (η γιαγιά μας). Μακάρι να μπορούσα να μοιραστώ με όλους σας λίγη από την τούρτα μας, θα μοιραστώ όμως με την ίδια με χαρά τις φωτογραφίες και τη συνταγή της αλλά και όλα τα tips και τις πληροφορίες που θα χρειαστεί να γνωρίζετε για κάθε στάδιο της προετοιμασίας της. Πάμε να ξεκινήσουμε;

Τι θα χρειαστούμε

Για τα παντεσπάνια

  • Παντζάρια. Όσοι παρακολουθείτε το Little Hands από την αρχή της δημιουργίας του ξέρετε πόση αδυναμία υπάρχει από μέρους μας για αυτό το λαχανικό, γι’ αυτό και φέτος ήρθε η στιγμή να γίνει ο “κρυφός” πρωταγωνιστής της τούρτας μας.
  • Αυγά. Απαραίτητα και αναντικατάστατα.
  • Λάδι καρύδας. Επιλέγω λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης. Αν δοκιμάσετε να φτιάξετε χειμώνα την τούρτα θα χρειαστεί πρώτα να λιώσετε το λάδι καρύδας ώστε να έρθει σε υγρή μορφή και να το χρησιμοποιήσετε.
  • Γλυκαντικό. Έφτιαξα την τούρτα παντζαριού μας και με μέλι αλλά και με σιρόπι σφενδάμου και μπορείτε να βάλετε ότι προτιμάτε εσείς. Πάντα να θυμάστε ότι το μέλι δεν επιτρέπεται σε παιδιά κάτω του έτους ενώ τα γλυκαντικά είναι καλό να αποφεύγονται μέχρι τα 2 έτη. Ωστόσο ξέρω ότι οι περισσότεροι κάνουμε τις εξαιρέσεις μας για τα γενέθλια των μικρών μας ενώ οι συνταγές για τούρτες που σας δίνω είναι οι μοναδικές που έχουν τόση ποσότητα γλυκαντικού συγκριτικά με όλες τις άλλες συνταγές, αλλιώς τι τούρτες θα ήταν;
  • Αλεύρι βρώμης. Χρησιμοποίησα αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης και αυτό προτείνω. Φυσικά μπορείτε να αλέσετε νιφάδες βρώμης όμως επειδή πρόκειται για τούρτα προτείνω να προμηθευτείτε αλεύρι.
  • Κακάο. Επιλέξτε ένα καλής ποιότητας κακάο, με αρκετά λιπαρά και πάντα χωρίς ζάχαρη. Εγώ συνηθίζω να παίρνω με 10% λιπαρά. Το κακάο μπορεί να αντικατασταθεί από χαρουπόσκονη στην ίδια ποσότητα.
  • Μπέικιν.

Για την κρέμα

  • Φράουλες. Κυριολεκτικά τελευταία στιγμή αποφάσισα να προσθέσω φράουλες στην κρέμα για τη σοκολατένια τούρτα μας και ήταν από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα καθώς έδεσε υπέροχα. Ωστόσο, προφανώς και δεν είναι η εποχή της φράουλας γι’ αυτό χρησιμοποίησα κατεψυγμένες φράουλες τις οποίες είχα διαθέσιμες. Θα χρειαστεί να τις βγάλετε λίγα λεπτά νωρίτερα από την κατάψυξη για να μαλακώσουν πριν τις διαχειριστείτε ενώ είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκες.
  • Τυρί κρέμα. Πάντα ελέγχουμε τα συστατικά πριν επιλέξουμε το προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε στα μικρά μας. Στο τυρί κρέμα είναι σημαντικό να μην αναφέρει το συντηρητικό καραγενάνη στα συστατικά.
  • Γάλα καρύδας. Σε κονσέρβα το οποίο καλό θα είναι να έχουμε παγώσει από την προηγούμενη, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο.
  • Εκχύλισμα βανίλιας. Σημαντικό για να ισορροπήσει η γεύση και το άρωμα αλλά όχι απαραίτητο.
  • Λεμόνι. Λίγες σταγόνες λεμονιού που τόσο ταιριάζουν με τις φράουλες και το τυρί κρέμα.

Για το γλάσο

  • Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και πρόσθετα. Η σοκολάτα που χρησιμοποίησα είχε μόνο 3 συστατικά: κακαόμαζα, βούτυρο κακάο και ζάχαρη καρύδας, ακριβώς με τη σειρά που σας τα γράφω. Υπάρχει λοιπόν ζάχαρη κατάλληλη για τα μικρά μας και μπορείτε να την αναζητήσετε είτε σε καταστήματα με βιολογικά είδη, είτε να φτιάξετε τη δική σας.
  • Γάλα καρύδας. Σε κονσέρβα γιατί είναι πιο λιπαρό. Αν το ανοίξουμε και έχει διαχωριστεί το νερό από την καρύδα το ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια ακολουθούμε τη διαδικασία που σας περιγράφω.

Για την υλοποίηση

  • Σύρμα.
  • Multi.
  • Τσέρκι. Προτιμώ να χρησιμοποιώ ρυθμιζόμενο τσέρκι και αυτή τη φορά το ρύθμισα στα 20 cm για λίγο πιο παχύ παντεσπάνι. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ταψάκι απλά θα χρειαστεί να το λαδώσετε και αλευρώσετε.
  • Σπάτουλα. Για να απλώσουμε την κρέμα τόσο εσωτερικά όσο και την επικάλυψη.

Η διακόσμηση από τα μικρά χεράκια

Φέτος τα μικρά χεράκια ανέλαβαν δράση για την τούρτα του. Περίπου ένα μήνα πριν όταν βρεθήκαμε στο κατάστημα με ξηρούς καρπούς από όπου ψωνίζουμε, έφερε ένα σακουλάκι με σμαρτάκια και ρώτησε ευγενικά αν μπορούμε να το αγοράσουμε για την τούρτα του. Όπως φαντάζεστε τα αγοράσαμε χωρίς διαφωνίες αφού δεν θέλω να το απαγορεύσω στο παιδί γιατί αυτό φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Φυσικά εξήγησα τι είναι και γιατί εγώ προσωπικά δεν θα φάω από αυτά αλλά ότι μπορούμε να τα βάλουμε στην τούρτα του αφού το θέλει. Έτσι κι έγινε! Τη διακόσμηση την ανέλαβαν τα μικρά χεράκια με μία μικρή βοήθεια από εμένα. Απλώσαμε παρέα το γλάσο και έπειτα αδειάσαμε όλο το σακουλάκι γύρω και πάνω από την τούρτα του και έτσι φτάσαμε στο αποτέλεσμα που βλέπετε. Αν ήταν αποκλειστικά πάνω μου η διακόσμηση σίγουρα θα ήταν διαφορετική όμως τη διακόσμησαν τα μικρά χεράκια κι αυτό την κάνει την πιο όμορφη τούρτα!!

Tips

Για το παντεσπάνι

  • Η θερμοκρασία από φούρνο σε φούρνο διαφέρει οπότε ελέγξτε το παντεσπάνι στα 20-25 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν έχει πάρει ένα όμορφο χρώμα.
  • Το συγκεκριμένο παντεσπάνι μπορεί να ψηθεί όλο το μείγμα μαζί σε ένα τσέρκι και στη συνέχει να κοπεί στη μέση. Αυτό προϋποθέτει να διπλασιαστεί ο χρόνος ψησίματος και να έχει κρυώσει τελείως πριν κοπεί. Προσωπικά χρησιμοποίησα ρυθμιζόμενο τσέρκι και έψησα το παντεσπάνι σε δύο δόσεις ενώ σε μία από τις δοκιμές μου τα παντεσπάνια ήταν 3.
  • Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά πριν το βγάλετε από το τσέρκι γιατί αν το ξεφορμάρετε όσο ακόμα είναι ζεστό είναι πολύ πιθανό να σπάσε
  • Τα παντεσπάνια μπορείτε να τα έχετε έτοιμα από την προηγούμενη αλλά δεν είναι απαραίτητο. Γενικά η συγκεκριμένη σοκολατένια τούρτα μπορεί να είναι έτοιμη την ίδια μέρα μέσα σε 3 ώρες (με τα κρυώματα).
  • Αν κάνετε το παντεσπάνι από την προηγούμενη θα είναι καλύτερο να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σκεπασμένο ή τυλιγμένο με μεμβράνη.
  • Μπορείτε να κρατήσετε τη βάση, δηλαδή το παντεσπάνι για την τούρτα παντζαριού και να αντικαταστήσετε τη γέμιση με κάποια άλλη κρέμα της αρεσκείας σας. Δείτε κάποιες παλιότερες προτάσεις μου εδώ, εδώ κι εδώ.

Για το γλάσο και την κρέμα

  • Στο γλάσο πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί μεγαλύτερη θερμοκρασία θα το καταστρέψει, θα θέλει υπομονή στο ανακάτεμα και σωστή θερμοκρασία στο γάλα καρύδας.
  • Το γλάσο ίσως φανεί αραιό στην αρχή. Δώστε του λίγα λεπτά χρόνο για να σφίξει και θα είναι τέλειο.
  • Αν η τούρτα σας είναι στο ψυγείο θα πρέπει να είστε γρήγοροι καθώς απλώνετε την επικάλυψη γιατί θα παγώνει καθώς την απλώνετε.
  • Η κρέμα θα χρειαστεί μόνο καλό ανακάτεμα με απαλές κινήσεις με ένα σύρμα η σπάτουλα, μπορεί να γίνει και χωρίς το γάλα καρύδας όμως γευστικά μας άρεσε καλύτερα με το γάλα.

Γενικά

  • Ακολουθήστε τα βήματα και τις οδηγίες κατά γράμμα. Τα γλυκά είναι πιο περίπλοκα από ότι τα φαγητά και κάθε γραμμάριο μετράει. Μην αλλάξετε τις ποσότητες και κυρίως μην αντικαταστήσετε τα υλικά γιατί τότε το αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να διαφέρει κατά πολύ.
  • Στήστε την τούρτα απευθείας στην τουρτιέρα ή το δίσκο που θα χρησιμοποιήσετε για να την παρουσιάσετε για να αποφύγετε περιττές μεταφορές.
  • Αν σας περισσέψει πουρές παντζαριού τότε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε pancakes παντζαριού γλυκά ή αλμυρά ή κράκερ παντζαριού. Ακόμα μπορείτε να τo αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για 3 μήνες.
  • Προσωπικά μας άρεσε περισσότερο η τούρτα την ίδια μέρα παρά από το ψυγείο καθώς και το παντεσπάνι ήταν πιο αφράτο.

Δείτε ακόμα:

Προετοιμασία1 ώραΨήσιμο50 λεπτάΣυνολικός Χρόνος1 ώρα 50 λεπτά

Για τη βάση (για 2 ή και 3 παντεσπάνια)
 500 γρ παντζάρια βρασμένα
 3 αυγά
 100 γρ λάδι καρύδας, λιωμένο
 200 γρ μέλι (για παιδιά άνω του έτους) ή σιρόπι σφενδάμου
 220 γρ αλεύρι βρώμης
 80 γρ κακάο
 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα
 180 γρ φράουλες κατεψυγμένες ή φρέσκες
 250 γρ τυρί κρέμα
 100 γρ γάλα καρύδας, σε κονσέρβα
 20 γρ σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
 5 σταγόνες λεμόνι
Για το γλάσο
 200 γρ σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη
 115 γρ γάλα καρύδας σε κονσέρβα

Για τη βάση
1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

2

Βάζουμε τα παντζάρια στον επεξεργαστή τροφίμων και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.

3

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά.

4

Προσθέτουμε το μέλι, το λάδι καρύδας και τον πουρέ παντζαριού και ανακατεύουμε.

5

Συνεχίζουμε με το αλεύρι βρώμης, το κακάο και το μπέικιν και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

6

Μοιράζουμε σε 2 ή 3 τσέρκι διαμέτρου 20 εκατοστών, των οποίων τα τοιχώματα έχουμε λαδώσει με λάδι καρύδας. (μπορεί να ψηθεί και όλο το μείγμα μαζί σε ένα τσέρκι και στη συνέχεια να το κόψουμε σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος ψησίματος είναι διπλάσιος)

7

Ψήνουμε κάθε παντεσπάνι για 25 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι και να βγαίνει στεγνό.

8

Αφού βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν ξεφορμάρουμε και κόψουμε το παντεσπάνι μας στη βάση

9

Τα τοποθετούμε στο ψυγείο (ιδανικά καλυμμένα με μεβράνη) μέχρι να ετοιμάσουμε και τη γέμιση και την επικάλυψη.

Για την κρέμα
10

Αν οι φράουλες είναι κατεψυγμένες τις βγάζουμε λίγο νωρίτερα από την κατάψυξη να μαλακώσουν.

11

Πολτοποιούμε τις φράουλες στο multi.

12

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να ομογενοποιηθεί και είναι έτοιμη για τη συναρμολόγηση.

Για το γλάσο
13

Σε ένα δοχείο σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια.

14

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας μέχρι ίσα να αρχίσει να αχνίζει.

15

Μεταφέρουμε το ζεστό γάλα καρύδας στη σοκολάτα περιχύνοντας τη.

16

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

17

Αφήνουμε στην άκρη το γλάσο για 30-40 λεπτά μέχρι να σφίξει και να είναι έτοιμο για να καλύψει την τούρτα.

Για τη συναρμολόγηση
18

Συναρμολογούμε την τούρτα στο δίσκο με τον οποίο θα μεταφέρουμε.

19

Τοποθετούμε με προσεκτικές κινήσεις το πρώτο παντεσπάνι και βάζουμε με μία σπάτουλα από την κρέμα ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω.

20

Απλώνουμε με απαλές κινήσεις και στρώνουμε να ισιώσει.

21

Σκεπάζουμε και με το δεύτερο παντεσπάνι και συνεχίζουμε με το γλάσο. (Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε την τούρτα στο ψυγείο και να βάλετε το γλάσο αργότερα, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί γρήγορες κινήσεις)

22

Με μία σπάτουλα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της τούρτας το γλάσο και στρώνουμε καλά για να την καλύψουμε.

23

Διακοσμούμε όπως μας αρέσει και απολαμβάνουμε.

Συστατικά

Για τη βάση (για 2 ή και 3 παντεσπάνια)
 500 γρ παντζάρια βρασμένα
 3 αυγά
 100 γρ λάδι καρύδας, λιωμένο
 200 γρ μέλι (για παιδιά άνω του έτους) ή σιρόπι σφενδάμου
 220 γρ αλεύρι βρώμης
 80 γρ κακάο
 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα
 180 γρ φράουλες κατεψυγμένες ή φρέσκες
 250 γρ τυρί κρέμα
 100 γρ γάλα καρύδας, σε κονσέρβα
 20 γρ σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
 5 σταγόνες λεμόνι
Για το γλάσο
 200 γρ σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη
 115 γρ γάλα καρύδας σε κονσέρβα

Οδηγίες

Για τη βάση
1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

2

Βάζουμε τα παντζάρια στον επεξεργαστή τροφίμων και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.

3

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά.

4

Προσθέτουμε το μέλι, το λάδι καρύδας και τον πουρέ παντζαριού και ανακατεύουμε.

5

Συνεχίζουμε με το αλεύρι βρώμης, το κακάο και το μπέικιν και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

6

Μοιράζουμε σε 2 ή 3 τσέρκι διαμέτρου 20 εκατοστών, των οποίων τα τοιχώματα έχουμε λαδώσει με λάδι καρύδας. (μπορεί να ψηθεί και όλο το μείγμα μαζί σε ένα τσέρκι και στη συνέχεια να το κόψουμε σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος ψησίματος είναι διπλάσιος)

7

Ψήνουμε κάθε παντεσπάνι για 25 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι και να βγαίνει στεγνό.

8

Αφού βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν ξεφορμάρουμε και κόψουμε το παντεσπάνι μας στη βάση

9

Τα τοποθετούμε στο ψυγείο (ιδανικά καλυμμένα με μεβράνη) μέχρι να ετοιμάσουμε και τη γέμιση και την επικάλυψη.

Για την κρέμα
10

Αν οι φράουλες είναι κατεψυγμένες τις βγάζουμε λίγο νωρίτερα από την κατάψυξη να μαλακώσουν.

11

Πολτοποιούμε τις φράουλες στο multi.

12

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να ομογενοποιηθεί και είναι έτοιμη για τη συναρμολόγηση.

Για το γλάσο
13

Σε ένα δοχείο σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια.

14

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας μέχρι ίσα να αρχίσει να αχνίζει.

15

Μεταφέρουμε το ζεστό γάλα καρύδας στη σοκολάτα περιχύνοντας τη.

16

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

17

Αφήνουμε στην άκρη το γλάσο για 30-40 λεπτά μέχρι να σφίξει και να είναι έτοιμο για να καλύψει την τούρτα.

Για τη συναρμολόγηση
18

Συναρμολογούμε την τούρτα στο δίσκο με τον οποίο θα μεταφέρουμε.

19

Τοποθετούμε με προσεκτικές κινήσεις το πρώτο παντεσπάνι και βάζουμε με μία σπάτουλα από την κρέμα ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω.

20

Απλώνουμε με απαλές κινήσεις και στρώνουμε να ισιώσει.

21

Σκεπάζουμε και με το δεύτερο παντεσπάνι και συνεχίζουμε με το γλάσο. (Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε την τούρτα στο ψυγείο και να βάλετε το γλάσο αργότερα, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί γρήγορες κινήσεις)

22

Με μία σπάτουλα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της τούρτας το γλάσο και στρώνουμε καλά για να την καλύψουμε.

23

Διακοσμούμε όπως μας αρέσει και απολαμβάνουμε.

Τούρτα παντζαριού με κρέμα φράουλα-τυρί κρέμα

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.