Για την διαχείριση της πλήξης στην παιδική ηλικία γράφει η Ελίνα Μαυροπούλου, νηπιαγωγός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια διοίκησης & ηγεσίας εκπαιδευτικών μονάδων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δημιουργός του @thekids.society
Το καλοκαίρι έφτασε και τα σχολεία εδώ και λίγες ημέρες έκλεισαν. Ήδη τα παιδιά θα έχουν πει τα πρώτα τους «Μαμά βαριέμαι, τι να κάνω;» και θα περιμένουν εναγωνίως τη λύση που θα τους βγάλει από την ανία. Εσείς αμέσως σταματάτε αυτό που κάνετε, ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή μαγειρεύετε για παράδειγμα και προτείνετε ένα σωρό δραστηριότητες με τις καλύτερες των διαθέσεων. Αντ’ αυτού λαμβάνετε ένα ηχηρό όχι… Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;
Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν!
Κι όμως η κατάσταση της πλήξης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το παιδί. Η πλήξη μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εσωτερικός συναγερμός που «αναγκάζει» τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους.
Δίνοντας αμέσως μια δραστηριότητα στα παιδιά, τους στερούμε το δικαίωμα να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τι τα ενδιαφέρει. Ενώ αντίθετα, όταν δεν δίνετε συγκεκριμένες λύσεις και τα αφήνατε μόνα τους να σκεφτούν, να προβληματιστούν με τα παιχνίδια ή και άλλα υλικά που έχουν γύρω τους, έχει ως αποτέλεσμα να διεγείρεται η φαντασία τους, να μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις δυσκολίες και να δημιουργούν ολόκληρους κόσμους από το μηδέν.
Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση
Αφήνοντας τα παιδιά να βαρεθούν, εκείνα σκέφτονται, παρατηρούν και δημιουργούν. Όλη αυτή η διαδικασία τους δίνει αυτοπεποίθηση διότι ακριβώς βγήκαν μόνα τους από την κατάσταση της πλήξης χωρίς βοήθεια. Συνεπώς, η αυτοπεποίθηση και η ανεξαρτησία τους αυξάνεται.
Οι πολλές επιλογές μπερδεύουν
Από την άλλη πλευρά, όταν κατευθύνουμε το παιδί, προσφέροντας του μια πληθώρα επιλογών, αυτό το μπερδεύει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Επιπλέον αρκετές φορές τα παιδιά έχουν κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό τους το οποίο συχνά είναι «απαγορευμένο» όπως μια οθόνη και απορρίπτουν όλες τις υπόλοιπες μέχρι να ακούσουν την επιθυμητή.
Επομένως, ανοίγοντας την τηλεόραση ή σταματώντας τις δικές σας ασχολίες προκειμένου να βγάλετε το παιδί σας από την ανία, έχει ως συνέπεια το παιδί αρχίζει να εξαρτάται από εσάς και να μην παίρνει πρωτοβουλίες.
Οπότε τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί βαριέται;
- Σταματάτε σχεδόν αυτό που κάνετε (ή ζητήστε λίγο χρόνο να το ολοκληρώσετε) για να μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή σας στο παιδί.
- Προτείνετε κάποιες ιδέες, αν αυτές δεν το ικανοποιούν (ίσως και γιατί μπορεί να έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του όπως μια οθόνη) τότε το αφήνετε να βαρεθεί. Σύντομα θα την έχει βρει την άκρη…
Τέλος, το καλοκαίρι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για παιδιά και γονείς να έρθουν πιο κοντά στη φύση. Το ελεύθερο παιχνίδι και η εξερεύνηση είναι μερικοί από αυτούς.
Υγ1.: Μπορείτε να έχετε κάποια απλά υλικά διαθέσιμα όπως έναν μεγεθυντικό φακό ή αλλά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι και εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται για παιχνίδι, όπως καπάκια ή κάποιο τάπερ. Η φαντασία τους θα τα αξιοποιήσει κατάλληλα.
Υγ2: Μιλάμε για την περιστασιακή πλήξη και όχι την πλήξη που έχει διάρκεια και συνοδεύεται από άγχος ή θλίψη. Σε αυτήν την περίπτωση ενθαρρύνουμε τη συζήτηση και δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα μας.
*Ακολουθήστε το @thekids.society σε Instagram & Tik Tok για tips για τα παιδιά… out-of-the-box.
Δείτε περισσότερα άρθρα εδώ.
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.
Άφησε μια Απάντηση