NEW E-BOOK: "Τα Πρώτα μου Γεύματα" - Ένα πλήρες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για 6-9 μηνών
Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό για το παιδί μου;

Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό για το παιδί μου;

8+1 tips
Για την επιλογή παιδικού σταθμού γράφει η Ελίνα Μαυροπούλου, νηπιαγωγός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό διοίκησης & ηγεσίας εκπαιδευτικών μονάδων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δημιουργός του @thekids.society

Ο μήνας που διανύουμε είναι ο μήνας που οι γονείς βρίσκονται σε αναζήτηση του χώρου που θα αποτελέσει το πρώτο σχολείο για τα παιδιά τους. Ωστόσο με ποια κριτήρια επιλέγουμε έναν παιδικό σταθμό; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Η πρώτη επαφή

Στην πρώτη σας επαφή με τον υποψήφιο παιδικό σταθμό θα ήταν καλό αν οι συνθήκες το επιτρέπουν να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε τον χώρο. Αν είναι δυνατόν (ίσως να είναι δύσκολο λόγω covid) να τον δείτε εν ώρα λειτουργίας. Αν δεν σας επιτρέπεται τίποτα από τα δύο, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, τότε περιοριστείτε στην τηλεφωνική επικοινωνία και αναζητήστε πληροφορίες στην ιστοσελίδα του παιδικού και στα social media.

Φιλοσοφία και πρόγραμμα

Αφού πάρετε κάποιες πρώτες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα πρέπει να ρωτήσετε για την φιλοσοφία. Η μάθηση γίνεται με βιωματικό τρόπο ή με ένα κλασσικό μοντέλο όπως φύλλα εργασίας; Τα όρια πως τίθενται στα παιδιά με «καρεκλάκια» της σκέψης και αυτοκόλλητα ή με ενσυναίσθηση, αναγνώριση και διόρθωση του λάθους;

Εκπαιδευτική προσέγγιση

Αν ο παιδικός σταθμός ισχυρίζεται ότι ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη παιδαγωγική προσέγγιση, όπως Montessori, ζητήστε να δείτε την πιστοποίηση AMI1, σε περίπτωση άλλων προσεγγίσεων ρωτήστε αν έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση ή/και πιστοποίηση. Επιπλέον σημαντικό είναι να μάθετε για τον τρόπο προσαρμογής. Όσο κι αν μπορεί να ωραιοποιηθούν τα πράγματα, η προσαρμογή μπορεί να σας δώσει ένα καλό δείγμα της φιλοσοφίας του παιδικού.

Εμπλοκή γονέων

Ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του παιδικού σταθμού είναι αν έχετε ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία. Πώς θα εμπλέκεστε στην σχολική καθημερινότητα του παιδιού; Είναι το σχολείο ανοιχτό για εσάς ή ο ρόλος σας θα είναι περιορισμένος στην απλή ενημέρωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο οι γονείς επικοινωνούν και βοηθούν στη σχολική καθημερινότητα τόσο καλύτερη είναι η επίδοση των παιδιών (Epstein, 1996·Belleville, 2009). Άλλωστε οι γονείς είναι ο πρώτος παιδαγωγός του παιδιού.

Γνωριμία με τη δασκάλα

Ακόμη, είναι απαραίτητο να γνωρίσετε τη δασκάλα του παιδιού σας γιατί μαζί θα πορευτείτε όλη τη χρονιά. Επίσης αν υπάρχει σταθερό προσωπικό αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και εσείς θα αισθάνεστε ότι είναι σε καλά χέρια. Το σταθερό προσωπικό είναι επίσης ένα πολύ καλό δείγμα για την όλη εσωτερική λειτουργία του σχολείου.

Διατροφή

Επιπλέον, θα πρέπει να προσέξετε το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείται στον παιδικό σταθμό. Σημαντικό είναι να έχει συνταχθεί από κάποιον διατροφολόγο (προσοχή διατροφολόγο, όχι σύμβολο διατροφής). Σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας είναι καλό να προτιμώνται προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να λαμβάνεται επαρκής ποσότητα σε φυτικές ίνες. Το μεσημεριανό γεύμα να περιλαμβάνει καθημερινά μία μερίδα λαχανικού, είτε ως ωμή σαλάτα (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, λάχανο), είτε ως βραστά (π.χ. μπρόκολο) ή μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. φασολάκια, μπριάμ) προτιμώντας τα λαχανικά εποχής. Το φαγητό θα πρέπει να μαγειρεύεται με ελαιόλαδο και να μη χρησιμοποιούνται προϊόντα με χρωστικές και τεχνικές ουσίες, όπως και τα προϊόντα με αυξημένη ζάχαρη ή αλάτι. Τέλος, με βάση τις ίδιες συστάσεις δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναψυκτικών, συσκευασμένων χυμών εμπορίου, αλλαντικών και προπαρασκευασμένων προϊόντων κρέατος.

Για τους χώρους εξωτερικούς και εσωτερικούς πρέπει να ακολουθούνται κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται από το αντίστοιχο ΦΕΚ. Μερικές από αυτές είναι:

Για τον εσωτερικό χώρο:

Ο χώρος του παιδικού (αν φιλοξενεί 50+ παιδιά) πρέπει να αποτελείται από χώρο αναμονής, τουαλέτα κοινού, εκτός από του προσωπικού και των παιδιών, επαρκή αίθουσα ύπνου βρεφών και ξεχωριστή για νηπίων. Οι αίθουσες θα πρέπει να είναι φιλικές προς τα παιδιά χωρίς αιχμηρές γωνίες και όλα τα έπιπλα να είναι στο επίπεδο των παιδιών.

Για τον εξωτερικό χώρο:

Η αυλή πρέπει να είναι ανάλογη του μεγέθους του παιδικού σταθμού. Να προστατεύεται από τον άνεμο και να έχει σκίαστρο για το καλοκαίρι. Μπορεί να υπάρχει παιδική χαρά και πράσινο. Ο εξοπλισμός της πρέπει να είναι σχεδιασμένος, για ατομικό και ομαδικό παιχνίδι και να ανανεώνεται το δυνατόν πιο συχνά. Αν το σχολείο στεγάζεται σε πολυκατοικία πρέπει να έχει διαφορετική είσοδο από εκείνη. Επιπλέον πρέπει να υπάρχει έξοδος κινδύνου.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Το κυριότερο κριτήριο είναι το ένστικτό σας. Αν κάτι σας έκανε να νιώσετε άβολα στη συνομιλία σας με τον παιδικό σταθμό, τότε μην τον επιλέξετε. Η παραμικρή λεπτομέρεια έχει σημασία, διότι είναι εκείνη που θα σας δώσει την ασφάλεια ότι το παιδί σας είναι σε καλά χέρια.

*Ακολουθήστε το @thekids.society σε Instagram & Tik Tok για tips για τα παιδιά… out-of-the-box.

Δείτε περισσότερα άρθρα εδώ.

1 Associated Montessori Internationale

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.