Το άρθρο για το γιατί το μωρό βάζει τα πάντα στο στόμα γράφει η Ιουλιέτα Νταβέλα, λογοθεραπεύτρια – ειδική παιδαγωγός*
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας θέλει να βάζει τα πάντα στο στόμα του
– τα πόδια του,
– τα παιχνίδια του,
-τα δάχτυλα του!
Οτιδήποτε μπορεί να του κάνει εντύπωση το βάζει κατευθείαν στο στόμα. Και αυτό θα αυξηθεί όταν το μωρό σου αρχίζει να μπουσουλάει..
Αλλά μην ανησυχείτε! Αυτό είναι τόσο συνηθισμένο στο μωρό και ονομάζεται στοματοποίηση!
Γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει. Το μωρό σας αρχίζει να ψάχνει και να αρπάζει πράγματα όταν είναι 3 έως 5 μηνών. Μόλις καταφέρει να πιάσει ένα αντικείμενο συχνά το βάζει κατευθείαν στο στόμα του.
Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως:
1. Εξερευνά τον κόσμο του!
Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες έχουν την αίσθηση των πραγμάτων με τα χέρια και τις άκρες των δακτύλων τους, τα μικρά χεράκια ενός μωρού είναι συνήθως καλά για να αρπάξουν τα πράγματα και να τα ρίξουν κάτω. Όμως, καθώς βελτιώνεται ο συντονισμός του παιδιού σας, θα προσπαθήσει να το βάλει στις γροθιές του και μετά στο στόμα του. Τα χέρια και τα δάχτυλά του δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη αρκετά για να σπρώξει, να πιέσει ή να χτυπήσει κάτι. Τα χείλη και το στόμα του, από την άλλη πλευρά είναι γεμάτα αισθητήρια νεύρα που αφήνουν ένα μωρό να αισθανθεί πραγματικά τι είναι κάτι. Έτσι, το στόμα του μωρού λέει στο μωρό σου εάν κάτι είναι ψιλό ή σκληρό, γούνινο ή λείο, ζεστό ή δροσερό.
2.Τα δόντια είναι ένας άλλος λόγος για να βάζει στο στόμα
Το μωρό σας βάζει πράγματα στο στόμα του και δαγκώνει οτιδήποτε πλησιάζει – συμπεριλαμβανομένου και εσάς – γιατί αισθάνεται καλά όταν κάνει κάνει κάτι με τα δόντια του! Επιπλέον τα δόντια του ή τα ούλα του μπορεί να το ενοχλούν και άρα προσπαθεί με το να βάζει στο στόμα πράγματα να ανακουφιστεί.
3.Του προκαλεί ηρεμία!
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι πιπιλίζει ολόκληρο το χέρι του. Το να πιπιλίζει ή να δαγκώνει κάτι βοηθά το μωρό να καταπραΰνει τον εαυτό του. Τα μωρά (όπως οι ενήλικες) μπορούν να συμπεριφέρονται με καταπραϋντικές συμπεριφορές όταν τα πράγματα δεν είναι απόλυτα σωστά. Μπορεί να αισθάνεται πεινασμένο, να θέλει φροντίδα ή να θέλει να κοιμηθεί.
4. Χτίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα!
Ενώ το μωρό σας εξερευνά τον κόσμο του, το ανοσοποιητικό του σύστημα μαθαίνει επίσης τι υπάρχει εκεί έξω και πώς να προστατευτεί. Το στόμα του μωρού εισάγει νέα μικρόβια στο εσωτερικό του. Καταλαβαίνω πως φαίνεται χάλια όταν βάζει ένα σκονισμένο παιχνίδι που ανακάλυψε κάτω από τον καναπέ στο στόμα του, αλλά δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτό βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας να αναγνωρίζει καλύτερα τα βακτήρια, τους ιούς και άλλα κα τα μικρόβια που μπορεί να εισέλθουν και το βοηθά να προετοιμαστούν για να καταπολεμήσουν αυτούς τους εισβολείς. Γι’ αυτό είναι συνήθως εντάξει εάν το μωρό σας αγνοεί τον κανόνα : μην τρως κάτι από το πάτωμα!
Τι πρέπει να προσέξετε;
Πνιγμός
Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν παίρνει στα χέρια του κάτι που μπορεί να πνιγεί. Αυτό περιλαμβάνει σκληρά μικρά παιχνίδια ή αντικείμενα και σκληρά ή μεγάλα τρόφιμα που μπορεί να σπάσουν και να κολλήσουν.
Τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε και να αποφύγετε:
- σταφύλια
- κομμάτια σκληρού κρέατος, τυριού ή φρούτων
- σκληρά ωμά λαχανικά
- ξηρά τροφή για κατοικίδια
- ποπ κορν
- ξηροί καρποί
- καραμέλες
- Φυσικά, όλα τα μικρά παιχνίδια ή τα αντικείμενα γύρω από το σπίτι πρέπει να παραμένουν μακριά.
Η άμμος και η βρωμιά μπορούν επίσης να κολλήσουν στη μύτη και το στόμα του μωρού και να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση.
Τροφική δηλητηρίαση
Προσέχουμε τροφές για σκύλους και γάτες. Να τις έχουμε σε τοποθεσίες που είναι ψηλά και μην έχουν πρόσβαση τα μωρά!
Τοξικά ή δηλητηριώδη πράγματα
Όλα τα νοικοκυριά έχουν πολλά καθημερινά πράγματα που μπορεί να είναι επιβλαβή για το στόμα του μωρού και για όποιον τρώει. Ορισμένες χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό ή εγκαύματα στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού στο ή μέσα στο στόμα τους.
Συμβουλές ασφαλείας για το στόμα του μωρού
Δεδομένου ότι υπάρχουν οφέλη για το στόμα του μωρού, είναι λογικό να το βοηθήσετε με ασφάλεια στην εξάσκηση. Κρατήστε το μωρό σας απασχολημένο με πράγματα που μπορεί να βάλει στο στόμα του, όπως πιπίλες και παιχνίδια οδοντοφυΐας που είναι φτιαγμένα για στόμα του!
Επίσης μπορείτε να:
Διδάξτε στο μωρό σας για το τι είναι καλό για το στόμα και τι όχι. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε “Η βρωμιά δεν είναι φαγητό” ή “Η τροφή για σκύλους και τα παιχνίδια για σκύλους είναι μόνο για τους σκύλους!”. Τέλος θέλω να σας πω πως το στόμα του μωρού είναι μέρος της μάθησης και της ανάπτυξης του. Το βοηθά να γίνει ισχυρότερο και πιο ικανό! Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το στόμα του μωρού σε λάθος πράγματα μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο για το μωρό.
Για αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φυσικά μόνιμη επιτήρηση!!!
*Ακολουθήστε το @ioulietantavela_slp_ideas για πολλά χρήσιμα θέματα γύρω από τα παιδιά μας.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.
Άφησε μια Απάντηση