NEW E-BOOK: "Τα Πρώτα μου Γεύματα" - Ένα πλήρες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για 6-9 μηνών
Χρειάζεται το μωρό μου να τρώει κάθε μέρα κρέας;

Χρειάζεται το μωρό μου να τρώει κάθε μέρα κρέας;

Γράφει η Ιωάννα Αγγουράκη*, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σύντομη απάντηση: όχι. Αλλά ας το δούμε πιο αναλυτικά…

Πολύ συχνή οδηγία που λαμβάνουν οι γονείς από τον παιδίατρο, τον περίγυρό τους ή τα κοινωνικά δίκτυα, είναι η καθημερινή κατανάλωση κρέατος. Μία που οδηγία που περιλαμβάνει κυρίως μοσχάρι, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάποιες φορές από κοτόπουλο.

Φυσικά η παραπάνω οδηγία δίνεται κυρίως λόγω του σιδήρου. Ο σίδηρος ναι μεν αποτελεί κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που θα πρέπει να λαμβάνεται από τις στερεές τροφές, αλλά όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο περιέχεται σε πλήθος άλλων τροφών πλην του κόκκινου κρέατος και δη του μοσχαρίσιου.

Το μωρό πρέπει να τρώει κάθε μέρα κρέας;
Baby photo created by freepik – www.freepik.com

Υπάρχουν επίσημες οδηγίες;

Επίσημες οδηγίες για τη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος πριν το έτος δεν υπάρχουν από κάποιο φορέα. Από τη μία υπάρχει μία γενική οδηγία που αναφέρει ότι τα μωρά θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά ποικιλία τροφών φυτικής και ζωικής προέλευσης. Αυτή συμπεριλαμβάνει τα αυγά, τα θαλασσινά και το ψάρι, έτσι ώστε να καλυφθούν ευκολότερα οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Από την άλλη, μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική ή ακόμα και vegan διατροφή, είναι σε θέση να προάγει τη σωστή ανάπτυξη του μωρού. Αυτό συμβαίνει πάντα σε συνδυασμό με κατάλληλη καθοδήγηση και παρακολούθηση από τον παιδίατρο και τον διατροφολόγο (σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Παιδιατρικό Σύλλογο και την Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολόγων). Με άλλα λόγια, εφόσον είναι εφικτό να ακολουθήσει ένα μωρό χορτοφαγική διατροφή, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι επιτακτική η καθημερινή κατανάλωση κρέατος.

Κι αν ακολουθούμε τη μέθοδο BLW;

Σε περίπτωση που έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε τη μέθοδο BLW, για την οποία σας έχω γράψει αναλυτικά εδώ, η καθημερινή προσφορά κρέατος μπορεί να αποτελεί πρόκληση για αρκετά μωρά που δυσκολεύονται να το καταναλώσουν. Ειδικά όταν οι γονείς περιορίζουν άλλες τροφές που δε θεωρούν τόσο θρεπτικές, οδηγεί τελικά σε μικρότερη πρόσληψη των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών, αντί να βοηθάει. Ενδεχομένως, το πρώτο διάστημα που το μωρό κάνει ένα γεύμα ημερησίως ή αν τρώει εξαιρετικά μικρές ποσότητες μπορούμε να δώσουμε συχνότερα κρέας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε κάθε γεύμα και κάθε μέρα.

Και πώς μπορούμε να αυξήσουμε το σίδηρο χωρίς κρέας καθημερινά;

Εμπλουτίζοντας τη διατροφή του παιδιού με ποικιλία τροφών, ήδη από το ξεκίνημα των στερεών, συνεισφέρει στο να καλυφθούν καλύτερα οι αυξημένες ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, βελτιώνει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου (η οποία συνδέεται άμεσα με την υγεία), ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε το μωρό να αποδεχθεί ευκολότερα όλες τις τροφές, κάτι που θα είναι δυσκολότερο όσο μεγαλώνει. Για τις τροφές πλούσιο σε σίδηρο σας έχω μιλήσει στο άρθρο μου “Σίδηρος, βρέφη και διατροφή”.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι είναι συνετό να προσπαθούμε να μυήσουμε τα παιδιά από νωρίς σε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, όπως είναι το Μεσογειακό, που περιλαμβάνει ψάρι, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γενικά φυτικές τροφές.

συκώτι στο φούρνο
Μοσχαρίσιο συκώτι στο φούρνο με πουρέ και λαχανικά.

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος

Τέλος, η υπερβολική κατανάλωσης κρέατος μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις για την υγεία:

  • εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως είναι του παχέως εντέρου
  • εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακή νόσο
  • πιθανή συσχέτιση με εμφάνιση παχυσαρκίας στην βρεφική ηλικία, ανεπαρκή στοιχεία ωστόσο με βάση τη βιβλιογραφία

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, θέλουμε η διατροφή του μωρού να έχει ποικιλία τόσο σε ζωικές όσο και φυτικές τροφές, ενημερωνόμαστε για τις πηγές σιδήρου και κάνουμε σωστή επιλογή τροφών σε όλα τα γεύματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 
Dietary Guidelines for Americans 2020-2025
Hooda, J., Shah, A., & Zhang, L. (2014). Heme, an essential nutrient from dietary proteins, critically impacts diverse physiological and pathological processes. Nutrients, 6(3), 1080–1102. 
https://doi.org/10.3390/nu6031080
Campoy Cet al (2018). Complementary Feeding in Developed Countries: The 3 Ws (When, What, and Why?). Annals of Nutrition & Metabolism, (suppl 1):27-36. 
https://doi.org/10.1159/000490086
English, L. K. et al (2019). Types and amounts of complementary foods and beverages consumed and growth, size, and body composition: a systematic review. The American journal of clinical nutrition, 109(Suppl_7), 956S–977S. 
https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy281
 

Ονομάζομαι Ιωάννα Αγγουράκη, είμαι διαιτολόγος και νέα μαμά. Ολοκλήρωσα τις βασικές μου σπουδές στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙΘ και κατόπιν απέκτησα Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διατροφή και Δημόσια Υγεία, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκτοτε, εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου στο τομέα της βρεφικής – παιδικής διατροφής μέσω ημερίδων, συνεδριών και σεμιναρίων, ενώ βρίσκομαι σε διαδικασία απόκτησης της διεθνούς πιστοποίησης ως σύμβουλος θηλασμού. Πρόσφατα δημιούργησα το Mommy & Me, ένα κέντρο που αφορά τη διατροφή του βρέφους, του νηπίου και την μητέρας. Διαθέτω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διαιτολόγου, είμαι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αλλεργίας και Ανοσολογίας.

Website: https://mommyandme.gr/

Instagram: @mommyandme_dietitian

Facebook: Ιωάννα Αγγουράκη Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.