NEW E-BOOK: "Τα Πρώτα μου Γεύματα" - Ένα πλήρες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για 6-9 μηνών

Πύργος εκμάθησης σημαίνει ανεξαρτησία

Αν μετακόμιζα αύριο και έπρεπε να διαλέξω ένα πράγμα για να πάρω μαζί μας για τα μικρά χεράκια, τότε αυτό θα ήταν ο πύργος εκμάθησης, γνωστός και ως learning tower. Γιατί αυτόν και όχι για παράδειγμα το τραπεζάκι του; Γιατί πολύ απλά ο πύργος εκμάθησης έχει προσφέρει στα μικρά χεράκια αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία και εμένα μου έχει λύσει κυριολεκτικά τα χέρια. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να απαντήσω σε μία μία τις πιθανές απορίες σας.

Τι είναι ο πύργος εκμάθησης;

Ο πύργος εκμάθησης είναι ένα ασφαλές έπιπλο, σκαμνάκι θα λέγαμε, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να φέρνει το παιδί στο ύψος μας. Με τη βοήθεια του learning tower το παιδί μπορεί να φτάσει στον πάγκο της κουζίνας ώστε να παρατηρήσει, να συμμετάσχει και να αυτοεξυπηρετηθεί.

Που μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε;

 • Στην κουζίνα. Ο πάγκος της κουζίνας όπως και ο νεροχύτης της είναι γεμάτος ερεθίσματα αλλά και πολύ ψηλός. Εκεί περνάμε αρκετή ώρα από το χρόνο μας και σίγουρα αυτό διεγείρει το ενδιαφέρον των παιδιών.
 • Στο μπάνιο. Για την προσωπική τους υγιεινή.

Και πώς να τον χρησιμοποιήσουμε;

Στην κουζίνα

 • Πλύσιμο. Φρούτων, λαχανικών, πιάτων.
 • Στύψιμο χυμού.
 • Μαγείρεμα. Ανακάτεμα υλικών, πλάσιμο ζύμης, μέτρημα υλικών και τόσα άλλα.
 • Στρώσιμο τραπεζιού.
 • Κόψιμο και καθάρισμα λαχανικών.

Στο μπάνιο

 • Πλύσιμο χεριών, προσώπου.
 • Βούρτσισμα δοντιών.
 • Σκούπισμα χεριών.

Γενικά

 • Χειροτεχνίες. Δίπλα μας μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά με πολλούς τρόπους.
 • Παρατήρηση. Από το παράθυρο προς τα έξω, δίπλα μας να μας παρακολουθεί στο τι κάνουμε.
 • Κουκλοθέατρο. Και όμως έχουμε χρησιμοποιήσει το πύργο μας σαν κουκλοθέατρο καλύπτοντας τον με ένα πανί και αφήνοντας το “παραθυράκια” από όπου ανεβαίνει το παιδί ως το “παράθυρο” του κουκλοθέατρου.
 • Ζωγραφική. Απλώνουμε χαρτί του μέτρου στην πλάτη του πύργου και ζωγραφίζουμε. Ωστόσο υπάρχει και η επιλογή του πύργου εκμάθησης με μαυροπίνακα από το MatzikMav για ακόμα περισσότερη δημιουργία και παιχνίδι.
 • Ανάγνωση. Τα μικρά χεράκια συχνά χρησιμοποιούν το σκαλοπατάκι του learning tower για να διαβάσει το βιβλίο του.

Τι λέει η Μαρία Μοντεσσόρι σχετικά;

Η Μαρία Μοντεσσόρι αν και γιατρός ασχολήθηκε για χρόνια με τα παιδιά και ανέπτυξε μία πρωτοπόρα, για την εποχή της, παιδαγωγική μέθοδο η οποία πλέον θεωρείται από τις πιο διάσημες και διαχρονικές. Η Μοντεσσόρι έπειτα από χρόνια παρατήρησης και δουλειάς δημιούργησε το σπίτι των παιδιών (Casa dei Bambini) μέσα στο οποίο τα παιδιά κινούνταν και συμμετείχαν όπως οι ενήλικες γιατί όπως λέει η ίδια αυτό είναι που έχουν πραγματική ανάγκη. Με ελευθερία και όρια, με ανεξαρτησία και υπευθυνότητα (ακριβώς ότι πρεσβεύει και ο πύργος εκμάθησης) τα παιδιά δημιουργούν και μαθαίνουν με ένα μοναδικό τρόπο και μία αλληλένδετη σχέση μεταξύ των ίδιων, του ενήλικα και του περιβάλλοντος τους. Όλα αυτά στην κουζίνα κατακτιούνται μοναδικά με το learning tower το οποίο εισήγαγε η ίδια με τη μοναδική παιδαγωγική φιλοσοφία της.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση του;

Για το παιδί

 • Ανεξαρτησία. “Μέσω της ανεξαρτησία το παιδί μαθαίνει να είναι υπεύθυνο ώστε να φροντίζει τον εαυτό του, τους άλλους και το περιβάλλον.” (Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί, Simone Davies, εκδόσεις Μεταίχμιο) Με τη βοήθεια του πύργου έχουν την ευκαιρία να κάνουν περισσότερα και να είναι ενεργά μέλη της οικογένειας.
 • Αυτοπεποίθηση. Βλέποντας το παιδί ότι μπορεί να καταφέρει μόνο του πράγματα πιστεύει στον εαυτό του.
 • Δημιουργικός χρόνος. Η καλύτερη ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους είναι μέσα στην κουζίνα με τη βοήθεια του πύργου. Μαζί μπορούμε να διαλέξουμε τα λαχανικά, να τα χωρίσουμε ανά χρώμα, να μετρήσουμε τα υλικά και να τα πλύνουμε. Φυσικά μπορεί να κάνει αρκετά και μόνο του όπως να πλύνει τα φρούτα, να στύψει χυμό, να ανακατέψει κα.
 • Ενθαρρύνει τη μάθηση. Αποτέλεσμα του δημιουργικού χρόνου.
 • Έκθεση σε νέες τροφές. Το learning tower είναι μία καταπληκτική ευκαιρία να εμπλακούν τα μικρά μας στην κουζίνα και να δοκιμάσουν νέα υλικά. Γενικά, είναι γεγονός ότι η ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία του φαγητού τα κάνει να νιώθουν διαφορετικά για το γεύμα που θα ακολουθήσει. Όσο περισσότερο το παιδί έχει την ευκαιρία να δει, να αγγίξει και να εξερευνήσει τα συστατικά που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να αποφασίσουν να δοκιμάσουν αυτό που υπάρχει στο πιάτο τους. (Για την άρνηση τροφής διαβάστε εδώ κι εδώ)

Για εμάς

 • Έχουμε κι εμείς το χώρο μας. Με τη χρήση του πύργου επιτέλους είχα ελευθερία στα χέρια μου (αφού συνήθιζα να μαγειρεύω με τα μικρά χεράκια αγκαλιά ή στο μάρσιπο) αλλά και μπορούσα να κινηθώ άνετα στην κουζίνα. Πριν τον αποκτήσουμε, αν δεν ήταν στα χέρια μου, ήταν γύρω από τα πόδια μου ή άδειαζε τα ντουλάπια μας.
 • Δίνει ύψος και σε εμάς! Κακά τα ψέματα, συχνά κι εμείς χρειαζόμαστε μία μικρή ανύψωση για να φτάσουμε κάτι στα ψηλά ράφια της κουζίνας μας ή σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού. Μαντέψτε τι χρησιμοποιώ πλέον κι εγώ!!
 • Ασφάλεια. Τα παιδιά θέλουν από νωρίς να είναι δίπλα μας κι έτσι συχνά είτε αυτά είτε εμείς προσφεύγουμε σε λύσεις όπως η καρέκλα της κουζίνας ή ο πάγκος. Τίποτα από τα δύο δεν είναι το ίδιο ασφαλή με τον πύργο εκμάθησης. Με τη χρήση του μας φεύγει το άγχος ότι το παιδί μπορεί να γλιστρήσει και να πέσει.
Ο πύργος εκμάθησης από MatzikMav έχει 4 διαφορετικά ύψη.

Τι να προσέξουμε στην επιλογή του;

 • Σταθερότητα. Τα παιδιά πολλές φορές θα προσπαθήσουν να σκύψουν μπροστά για να πιάσουν κάτι ή θα αρχίσουν να κάνουν απότομες και έντονες κινήσεις. Όλα αυτά επιβάλλουν τη σταθερότητα και την ισορροπία του πύργου, ένα από τα σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του.
 • Ρυθμιζόμενο ύψος. Must και μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο πύργος να μεγαλώνει μαζί με το παιδί. Καθώς το παιδί ψηλώνει θα πρέπει το σκαλί στο οποίο στέκεται να χαμηλώνει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επικινδυνότητα του πύργου αλλά και πρακτικό για τη χρήση του από το παιδί.
 • Συνολικό ύψος. Η κορυφή του πύργου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει την κοιλιά του παιδιού αλλά και να μην είναι ψηλότερος από τον πάγκο που πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουμε.
 • Βάρος. Καλό είναι να επιλέξουμε ένα ελαφρύ πύργο για να μπορούμε να τον μεταφέρουμε αβίαστα από δωμάτιο σε δωμάτιο αλλά και για να τον μεταφέρει με ευκολία και το ίδιο το παιδί. Ο δικός μας πύργος από MatzikMav μεταφέρεται πανεύκολα με το ένα χέρι, τόσο ελαφρύς!
 • Ασφάλεια. Last but not least, η ασφάλεια του πύργου είναι το Α και το Ω. Ποιοτικά και ασφαλή υλικά, χωρίς αιχμηρά σημεία ή ολισθηρές επιφάνειες.

Από τι ηλικία προτείνεται;

Γενικά η χρήση του learning tower προτείνεται από την ηλικία των 18 μηνών. Ωστόσο, εμείς αποκτήσαμε τον δικό μας γύρω στους 13-14 μήνες και ενώ τα μικρά χεράκια δεν περπατούσαν και δεν σκαρφάλωναν. Του άρεσε να τον βάζουμε εκεί, όπου στεκόταν όρθιος και παρατηρούσε όσα μέχρι πρότινος δεν έφτανε. Περπάτησε σε ηλικία 16 μηνών και στους 17 μήνες για ανέβηκε μόνος του. Όμως γνωρίζω παιδιά που τον χρησιμοποιούν από 10 μηνών και σε αυτή την περίπτωση η μητέρα τους έκλεινε με ένα πανί την “πλάτη” του πύργου (την ανοιχτή πλευρά) για μεγαλύτερη ασφάλεια. Να θυμάστε πάντα ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και ότι πάντα χρησιμοποιούμε τον πύργο με επιτήρηση. Το σίγουρο είναι ότι το παιδί θα πρέπει τουλάχιστον να μπορεί να στέκεται όρθιο. Να σημειώσω ότι τώρα είναι 2,5 χρονών και το χρησιμοποιεί ακόμα, μέχρι τα 4-5 έτη προβλέπω να το χρησιμοποιούμε.

Εν κατακλείδι

Ο πύργος εκμάθησης είναι πολλά περισσότερα από ένα έπιπλο. Παιδιά και γονείς λατρεύουν να το χρησιμοποιούν και σίγουρα από τη χρήση του βγαίνουν “κερδισμένοι” όλοι! Τα μικρά χεράκια τον χρησιμοποιούν όλες τις ώρες της ημέρας, από το να μαγειρέψουν, μέχρι να κάτσουν να διαβάσουν, μέχρι να πλύνουν τα δόντια τους ή να ανάψουν τα φώτα στο σπίτι. Ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα μπορούσαμε να ζούμε χωρίς αυτόν. Καταλάβατε τώρα γιατί θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα επέλεγα να πάρω μαζί μου;

Ο δικός μας πύργος εκμάθησης είναι από MatzikΜav, χειροποίητος φτιαγμένος με πολύ μεράκι και αγάπη από δύο δημιουργικούς γονείς στο Κιλκίς. Έφτιαξαν τον πρώτο Μοντεσσόρι πύργο εκμάθησης για την κόρη τους και από τότε δεν σταμάτησαν ποτέ. Κατασκευάζουν ξύλινες κατασκευές και παιχνίδια μοντεσσοριανής φιλοσοφίας τα οποία θα βρείτε είτε στο φυσικό τους κατάστημα (Ν. Παναγιώτου 29, Κιλκίς) είτε επικοινωνώντας μαζί τους τηλεφωνικά στο 2341251022 , μέσω Facebook ή μέσω Instagram @matzikmav Εμείς επιλέξαμε το χρώμα του ξύλου, όμως μπορείτε να τον βρείτε σε διάφορα χρώματα αλλά και με μαυροπίνακα. Το καλύτερο όμως είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν έχετε δίδυμα ή δύο παιδιά σε κοντινές ηλικίες αφού στο MatzikMav μπορείτε να ζητήσετε να σας φτιάξουν πύργο εκμάθησης για 2, τέλειο;

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.