Η διατροφή του παιδιού ίσως αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές άγχους για το γονιό: τρώει αυτά που πρέπει; δίνω από όλα τα θρεπτικά συστατικά με τις επιλογές τροφίμων που κάνω; πόσες φορές μπορώ να δώσω από την τάδε τροφή; Είναι μερικές από τις συχνές απορίες σας, τις οποίες και θα προσπαθήσω να αναλύσω παρακάτω.
Πως επιτυγχάνεται η ποικιλία;
Αρχικά, να αναφέρω ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουμε όλοι διατροφολόγοι και να υπολογίζουμε εάν καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες των επί μέρους θρεπτικών συστατικών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε πολύ απλά είναι να προσφέρουμε ποικιλία τροφών καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Λέγοντας ποικιλία, εννοούμε φρούτα και λαχανικά από όλα τα χρώματα, επιλογή διαφόρων ειδών δημητριακών (σιτάρι, ρύζι, κεχρί, κινόα κλπ.) με εναλλαγή μεταξύ ραφιναρισμένων και ολικής άλεσης προϊόντων, και πρωτεΐνη από διάφορες ομάδες τροφίμων, τόσο ζωικές όσο και φυτικές (κρέας, ψάρι, αυγό, όσπρια, ξηρούς καρπούς).
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πιάτο;
Αφού ξεκαθαρίσαμε το θέμα της ποικιλίας, ας δούμε πως συνθέτουμε το πιάτο του παιδιού. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Μια πηγή σιδήρου (π.χ. κρέας, θαλασσινά, όσπρια, ψάρι) ή πρωτεΐνης
- Μια πηγή ενέργειας, δηλαδή άμυλο και λιπαρά (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί, ελαιόλαδο, αβοκάντο)
- Ένα λαχανικό ή φρούτο
Κάπως έτσι θα πρέπει να είναι το πιάτο κατά το ξεκίνημα των στερεών τροφών. Καθώς οι εβδομάδες και οι μήνες περνάνε και το μωρό εξοικειώνεται καλύτερα με τη διαδικασία του φαγητού, μπορούμε φυσικά να προσφέρουμε επιπλέον τροφές από τις 3 αυτές επιλογές, δηλαδή να υπάρχουν 2 διαφορετικά λαχανικά και 1 φρούτο στο ίδιο γεύμα για παράδειγμα.
Σχετικά με το σίδηρο, είναι σημαντικό να υπάρχει μια τροφή πλούσια σε αυτό σίγουρα σε 2 γεύματα ανά ημέρα, κάτι που αφορά και τη νηπιακή ηλικία, όπου οι ανάγκες είναι ακόμα αυξημένες. Επομένως, στην αρχή και για όσο καιρό το μωρό κάνει 1-2 ημερήσια γεύματα, είναι βασικό να περιλαμβάνεται σίδηρος σε όλα. Στο τρίτο γεύμα, η τροφή που προσφέρει σίδηρο μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη πηγή πρωτεΐνης αν θέλουμε, όπως είναι τα γαλακτοκομικά (π.χ. κάποιο τυρί ή γιαούρτι) που δεν αποτελούν πηγή σιδήρου.
Σίγουρα κάποιες φορές θα γίνουν πιο πρόχειρα γεύματα ή πιθανώς να μην είχαμε όλα τα υλικά για να φτιάξουμε ένα γεύμα όπως αναλύθηκε παραπάνω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι καταστροφικό και δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί! Απλά, επιδιώκουμε τα περισσότερα γεύματα της εβδομάδας – και όχι όλα αυστηρά – να ακολουθούν το πρότυπο αυτό.
Τρώει τις μερίδες που πρέπει από κάθε ομάδα τροφίμων;
Το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει αρκετό άγχος στους γονείς, είτε γιατί το παιδί τους τρώει παραπάνω φρούτα σε σχέση με λαχανικά, είτε γιατί τρώει γενικότερα μικρότερη ποσότητα τροφής και δεν καλύπτει τις συνιστώμενες μερίδες από κάθε ομάδα τροφίμων για την ηλικία του. Ωστόσο, καλύτερα να μην επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτό. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό με διαφορετική ανάπτυξη και σωματότυπο, κάτι που υποδηλώνει και διαφορετικές ανάγκες. Ως γονείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με το να προσφέρουμε τα ισορροπημένα γεύματα (όπως αναλύθηκαν παραπάνω) και το παιδί είναι αυτό που θα αποφασίσει στο τέλος τι από όλα αυτά θα καταναλώσει. Άλλωστε, θυμηθείτε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το τι προσφέρουμε σε κάθε γεύμα, επομένως εάν το παιδί μας έχει κάποια συγκεκριμένη τροφή στην οποία γνωρίζουμε ότι θα “ξεφύγει” σε βαθμό που θα επηρεάσει την υγεία του (π.χ. πολλά φρούτα που μπορεί να οδηγήσουν σε εντερικές ενοχλήσεις), θα προσπαθήσουμε να μην τη συμπεριλάβουμε σε όλα τα γεύματα.
(Εδώ να σημειώσω ότι οι διατροφικές συστάσεις του Καναδά επικεντρώνονται πλέον στο ισορροπημένο πιάτο και έχουν αφαιρέσει εντελώς τις ημερήσιες συνιστώμενες μερίδες που θα πρέπει να καταναλώνονται από κάθε ομάδα τροφίμων ανά ηλικία, κάτι που το θεωρώ θετικό και μπορεί να υιοθετηθεί με το καιρό και από άλλους εθνικούς διατροφικούς οδηγούς).
Βιβλιογραφία
- Canada’s Food Guide: https://food-guide.canada.ca/en/
- Michaelsen K.F. et al. (2003). Feeding and nutrition of infants and young children: Guidelines for the WHO European Region, with emphasis on the former Soviet countries.
- Steyn N.P. et al. (2006). Food variety and dietary diversity scores in children: Are they good indicators of dietary adequacy? Public Health Nutrition, 9(5): 644-650
- World Health Organization. (2009). Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals.
Αυτό το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.
Καλησπέρα!! Διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Γράφετε πως είναι απαραίτητο στην φάση που το μωρό τρώει 2 γεύματα να περιέχουν και τα δύο σίδηρο. Πώς το καταφέρνουμε αυτόματο γεύμα με τα φρούτα; Ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα σας, προσθέτοντας κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών ή σπόρια. Πολύ σύντομα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ανέβει άρθρο που θα αφορά αποκλειστικά το σίδηρο οπότε πιστεύω ότι αυτό θα σας βοηθήσει πολύ και θα σας λύσει απορίες.