NEW E-BOOK: "Sweet & Healthy, tips για γονείς γλυκά και θρεπτικά για όλους!"
Unhappy Baby In High Chair At Meal Time

Γιατί δεν τρώει το μωρό μου και πως να το διαχειριστώ;

Και ενώ το μωρό σας παρουσιάζει όλες τις ενδείξεις για να μεταβείτε στις στερεές τροφές (μπορείτε να δείτε περισσότερα σε αυτό το άρθρο) και περιμένατε πως και πως να ξεκινήσει η διαδικασία, δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση: εμφανίζει άρνηση ή δεν δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό, γκρινιάζει, καταλήγουν όλα στο πάτωμα κ.ο.κ… Επόμενο είναι βέβαια να νιώθετε άγχος για το πώς θα πάρει βάρος ή πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Να σας καθησυχάσω λέγοντας ότι όλα τα μωρά θα περάσουν κάποια στιγμή περιόδους “αφαγίας”. Τις περισσότερες φορές είναι παροδικές (εάν δεν υπάρχει κάποιος παθολογικός παράγοντας που πρέπει να διορθωθεί) και δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού, ειδικότερα δε όταν δεν παρατηρείται στασιμότητα του βάρους. Δυστυχώς είναι μια κατάσταση που δεν είναι στο χέρι μας και το άγχος μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει.

Ας δούμε όμως κάποιους βασικούς λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό και με ποιους τρόπους μπορούμε να επέμβουμε και να βελτιώσουμε πιθανώς την κατάσταση.

  1. Ξεκινάει το φαγητό με γεμάτο στομάχι ή πολύ πεινασμένο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μωρά έχουν μικρό στομάχι, οπότε εάν έχει προηγηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα θηλασμός ή φόρμουλα είναι πιθανό να είναι χορτασμένο και να μη δώσει πολύ σημασία στο φαγητό. Από την άλλη, αν έχει περάσει αρκετή ώρα, θα έχουμε ένα νευρικό μωρό χωρίς υπομονή για να καθίσει στο τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας στο πόσο θα πρέπει να απέχουν τα στερεά γεύματα από το γάλα. Επομένως τις πρώτες μέρες θα πρέπει να γίνουν αρκετές δοκιμές. Συνήθως προτείνεται περίπου 1 ώρα (ίσως και λιγότερο για το θηλασμό), αλλά αυτό είναι κάτι που προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε μωρού.
  2. Είναι κουρασμένο. Γενικά δεν είναι καλή πρακτική να ξεκινήσετε ένα γεύμα λίγο πριν τον ύπνο του μωρού ή πολύ αργά το απόγευμα. Πιθανώς να μη δείξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον και να θέλει να σηκωθεί πολύ γρήγορα από το καρεκλάκι του. Τις πρώτες ημέρες που θα κάνετε ένα γεύμα ημερησίως, ξεκινήστε από πρωινή ώρα ή κάποια ώρα που βλέπετε ότι το μωρό σας παρουσιάζει περισσότερη ενέργεια.
  1. Περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα. Αυτό μπορεί να είναι η τηλεόραση, ένα παιχνιδάκι, το να βλέπει έξω από το ανοιχτό παράθυρο. Το μωρό χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον που δεν θα του αποσπά την προσοχή από το φαγητό.
  2. Υπερβολικό άγχος από τη μεριά σας. Το να κάνετε μορφασμούς και να πιέζετε επειδή δεν άγγιξε καθόλου το φαγητό του, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μωρό σας. Επίσης, εάν ταΐζετε με κουτάλι πρέπει να περιμένετε τα σημάδια του μωρού για την επόμενη κουταλιά. Το μωρό μας είναι σε θέση να καταλάβει τη διάθεση μας και η πίεση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν βοηθάει. Δώστε λίγο χρόνο αφήνοντας το να παίξει και να λερωθεί με το φαγητό, θέλουμε να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για το ίδιο.
  3. Νιώθει άβολα στο καρεκλάκι του. Πολύ βασικός παράγοντας είναι να αισθάνεται άνετα όταν κάθεται σε αυτό. Υπάρχουν αρκετά καρεκλάκια στην αγορά που μπορεί να δυσκολεύουν την επιλογή μας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιο με μεγάλο κόστος, αρκεί να έχει ίσια πλάτη και ιδανικά υποπόδιο, καθώς αυτό βοηθάει επιπλέον στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης. Εάν δεν βρείτε καρεκλάκι με αυτά τα χαρακτηριστικά για το budget που έχετε ορίσει, προσαρμόστε κατάλληλα αυτό που θα πάρετε. Όσο περνάει ο καιρός το μωρό σας θα έχει δυναμώσει και θα είναι πιο σταθερό.
  4. Βγάζει δόντια, είναι άρρωστο ή ταλαιπωρείται από κάποια αδιαθεσία. Ίσως ένας από τους κυριότερους παράγοντες που θα σας κυνηγάει για μεγάλο χρονικό διάστημα… Όποτε το μικρό σας διανύει μια τέτοια περίοδο είναι πολύ πιθανό να αρνείται τις τροφές για εκείνο το διάστημα. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή και να προσφέρετε φαγητό κανονικά ή να χρειαστεί να κάνετε μικρές μετατροπές, για παράδειγμα σε περίπτωση δοντιών μπορεί να βοηθήσουν τα πιο κρύα φαγητά ή με άλλη υφή (πιο τραγανά ή πιο μαλακά)
  5. “Λάθος” φαγητό. Αυτό μπορεί να αφορά μια υφή πουρέ που δεν είναι αρεστή στο μωρό (μπορείτε δοκιμάσετε πιο λεπτόρευστη ή πηχτή υφή πουρέ μέχρι να βρείτε τι του αρέσει) ή απλά το μωρό σας να θέλει να ταΐζεται μόνο του. Από την άλλη, εάν ακολουθείτε τη μέθοδο BLW είναι πιθανό από το φόβο σας για την πνιγμονή, να κόβετε πολύ μικρά τα κομμάτια ή ακόμα να του γλιστράνε από τα χέρια, με αποτέλεσμα να νευριάζει που δεν μπορεί να τα πιάσει και να τα διαχειριστεί.
  6. Δεν ξέρει τι να κάνει με το φαγητό. Σημαντικό εργαλείο μας αποτελεί η επιθυμία του μωρού να μας μιμηθεί, οπότε εκμεταλλευτείτε το και προσπαθήστε να τρώτε πάντα μαζί με το μωρό σας.

Άλλα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι:

  • Οι στερεές τροφές για όλο τον πρώτο χρόνο ζωής έρχονται να συμπληρώσουν το θηλασμό ή τη φόρμουλα και όχι να το αντικαταστήσουν (γι’ αυτό και αποκαλούνται πολλές φορές ως συμπληρωματικές τροφές).
  • Η μάσηση και η κατάποση αποτελούν καινούργιες ικανότητες που καλείται να μάθει το μωρό, με το καθένα να απαιτεί διαφορετικό χρόνο για να το καταφέρει. 
  • Κάθε παιδί έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία ακόμα και στο θέμα του φαγητού, την οποία και θα εμφανίσει από πολύ νωρίς. Κάποια παιδιά θα είναι πάντα περισσότερο ολιγόφαγα από κάποια άλλα, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
  • Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε την επιθυμία του, έκφραση δυσφορίας θα πρέπει να οδηγεί σε λήξη του γεύματος.

[Η συγκεκριμένη ανάρτηση αφορά τους πρώτους μήνες που ξεκινάει το μωρό να τρώει στερεές τροφές. Θα ακολουθήσει άρθρο και για μεγαλύτερες ηλικίες.]

Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας LITTLE HANDS BLW. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρίας. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο του blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.