Νέο e-book! "Μηνιαίο πρόγραμμα διατροφής, ένα μενού για πολυάσχολους γονείς."

Γεια σας, είμαι η Ελένη και είμαι η μαμά για τα μικρά χεράκια. Από τον Μάρτιο του 2019 που τα μικρά χεράκια ξεκίνησαν τις στέρεες προσπαθούμε προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το μαγικό κόσμο των γεύσεων, των μυρωδιών και των υφών!⁣

Νηπιαγωγός στο επάγγελμα που όμως αυτή την περίοδο προτίμησα να είμαι stay at home mom και αποκλειστική chef για τα μικρά χεράκια. Ολημερίς ακούω μουσική, τρελαίνομαι για τα ταξίδια, τις κατασκευές και να φροντίζω τους άλλους. ⁣

Τα πιάτα μας προσπαθώ να είναι θρεπτικά, υγιεινά, γευστικά, όμορφα και είναι ο τρόπος να εκφράζω την ασυγκράτητη δημιουργικότητα μου. Πριν αρχίσετε να βλέπετε τα πιάτα μας τα μοιραζόμουν αποκλειστικά με το μπαμπά του μέσω viber, οπότε τώρα βρήκε την υγειά του και σας ευχαριστεί γι’αυτό!!

Το ταξίδι μας στις στέρεες τροφές ξεκίνησε με πείσματα και δυσκολίες στην αρχή και εξελίχθηκε σε ένα υπέροχο και συνεχές messy play. Το baby led weaning (blw) ήταν μονόδρομος για εμάς αφού ο μικρός εξερευνητής πάντα ήθελε να είναι ανεξάρτητος διδάσκοντάς με ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας και να τα αφήνουμε να μας δείχνουν το δρόμο. Η μητρότητα άλλωστε είναι το μεγαλύτερο δώρο και μάθημα της ζωής.

Tα μικρά χεράκια δημιουργήθηκαν με πολλή αγάπη, προσωπικό χρόνο και εξελίχθηκαν χάρη στη δική σας ώθηση κι εμπιστοσύνη. Το να μοιράζομαι τις ιδέες μου και τις συνταγές μαζί σας είναι κάτι που μου δίνει μεγάλη χαρά. Άλλωστε καταλαβαίνω και συμμερίζομαι τα άγχη και τις καθημερινές ανησυχίες μιας μαμάς, από το “τι φαγητό να φάμε αύριο;” μέχρι το “γιατί δεν τρώει το παιδί μου;”…

Εμπιστεύσου το παιδί και άσε να σου δείξει το δρόμο…

Σαν μότο μου έχω το “το παιδί θα σου δείξει το δρόμο” ενώ πιστεύω ότι τα μικρά χεράκια αν απορρίψουν κάποιο φαγητό δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Θα προσφέρω ξανά, με διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και παρουσίασης γιατί ποτέ δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για το ποια είναι η μέρα που θα αποφασίσει να δοκιμάσει, φυσικά χωρίς ποτέ, μα ποτέ, να πιέζω προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζω επίσης καλά ότι, ακριβώς όπως και σε μία τάξη νηπιαγωγείου, τα παιδιά μας είναι πολύ διαφορετικά ακόμα και στο θέμα του φαγητού. Μερικά παιδιά θα τρώνε με ευκολία ό,τι βρίσκεται μπροστά στο πιάτο τους, άλλα μπορεί να χρειάζονται περισσότερη έκθεση σε ένα τρόφιμο, κάποια θέλουν να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή (π.χ. μέσω αγορών, ανακατεύοντας την κατσαρόλα ή επιλέγοντας το κουπ-ατ που θα κόψει το λαχανικό του κλπ), ενώ άλλα παιδιά χρειάζονται μια αίσθηση ελέγχου επιλέγοντας τι θα φάνε ανάμεσα σε 2 ή σε 3 επιλογές.

Στα Μικρά Χεράκια θα βρείτε συνταγές που είναι φιλικές προς το παιδί και όσο το δυνατόν πιο θρεπτικές και υγιεινές γίνεται, βάσει πάντα των δικών μου γνώσεων, ερευνών και πεποιθήσεων. Στις συνταγές μου προσπαθώ να χρησιμοποιώ αρκετά φρούτα και λαχανικά, όσο το δυνατόν λιγότερη γλουτένη (αυτός είναι και ο λόγος που θα βρείτε συνταγές με εναλλακτικά άλευρα και με την ετικέτα “χωρίς γλουτένη”) ενώ δεν θα βρείτε καθόλου ζάχαρη, αφού ούτε εγώ η ίδια δεν την καταναλώνω τον τελευταίο χρόνο.

Παρόλα αυτά, δεν πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να είναι “παιδιά χωρίς ζάχαρη”, αλλά πιστεύω ότι εάν μειώσουμε την περιεκτικότητα σε σάκχαρα στις καθημερινές τροφές διατηρώντας παράλληλα τον παράγοντα της νοστιμιάς, τότε είναι μια νίκη. Το παν είναι να υπάρχουν γερές βάσεις στη διατροφή των παιδιών μας αφού και η διατροφή είναι θέμα παιδείας και κάτι που καλλιεργείται. Δε θα απαγορεύσω, όμως θα υποδείξω το σωστό χωρίς να το επιβάλλω. Τα παιδιά θυμούνται και θα απορρίψουν μόνο εάν δοκιμάσουν. Άλλωστε, η απαγόρευση συνήθως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Όταν δημιουργώ τις συνταγές μου προσπαθώ να τις κρατήσω απλές χωρίς πάρα πολλά βήματα. Όπου είναι δυνατόν, παρέχω και επιλογές φιλικές προς παιδιά με τάσεις για αλλεργία ή γονείς με διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις.

Όποιος και να είναι ο λόγος που σας οδήγησε στο site μου ελπίζω να απολαμβάνετε τις συνταγές μου εσείς αλλά και τα δικά σας μικρά χεράκια! Έαν έχετε οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο Instagram, στο Facebook ή στο info@littlehandsblw.com .

Ελένη